ІНІЦІАТИВА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ УНІВЕРСИТЕТІВ

Наприкінці жовтня Європейська Комісія опублікувала конкурс проектів Erasmus+ 2019, включаючи пілотну програму створення європейських університетів як мереж вищих навчальних закладів. Так звана "Європейська ініціатива університетів" забезпечить 30 мільйонів євро протягом трьох років для запуску шести мереж. Вони повинні містити як мінімум три установи з трьох різних програмних країн. Задекларовані цілі - "сприяти поширенню європейської ідентичності та цінностей та досягти значного підвищення якості, продуктивності, привабливості та міжнародної конкурентоспроможності європейських вищих навчальних закладів".

У вересні 2017 року президент Франції Еммануель Макрон виклав своє бачення "дійсно європейських університетів" у своїй промові щодо майбутнього Європи. Через пару місяців Єврокомісія запустила пропозицію створити "Європейський освітній простір", інтегруючи ідею Макрона в більш широкий проект. У листопаді минулого року на Гетеборзькому соціальному саміті керівники країн-членів ЄС погодилися розвивати цю ідею. Відбувся процес консультацій з державами-членами та зацікавленими сторонами, і зараз, лише за рік, Комісія запустила перший конкурс проектів. Це був досить швидкий та ефективний процес.

Чи призведе це до очікуваних результатів зараз залежить від пропозицій, висунутих університетами. Крім того, підтримка держав-членів буде мати вирішальне значення, як з точки зору співфінансування, так і в деяких випадках регуляторної гнучкості, тобто акредитації спільних ступенів або створення належних організаційних структур та потенційно правових форм. Також важливим буде подальше спрощення та краща синергія між різними програмами фінансування ЄС, включаючи доступ до фінансування досліджень у цих країнах.

Чому це важливо? Університети тепер мають подати свої пропозиції до 28 лютого 2019 року. Хоча в даний час існує невелика кількість грошових коштів ЄС, і конкуренція може бути жорсткою, це, принаймні, перший крок. Друга експериментальна заява буде здійснена восени 2019 року, і повне розгортання цієї ініціативи планується в рамках чергових програм фінансування ЄС, починаючи з 2021 року. Метою є створення до 2024 року близько 20 університетських мереж. Отже, наразі саме від університетів залежить, чи скористаються вони цією можливістю, висунувши свої ідеї та стратегії.