НОВА СТРАТЕГІЯ БІОЕНЕРГЕТИКИ В ЄС: КЛЮЧОВА РОЛЬ У ДОСЛІДЖЕННІ ТА ІННОВАЦІЯХ

Європейська комісія розпочала нову стратегію біоенергетики для розвитку відновлюваної частини кругової економіки в Європі. У зв'язку з цим, Комісар ЄС з питань досліджень Карлос Модес підкреслив важливість досліджень та інновацій: "ЄС прагне лідирувати шляхом перетворення відходів, залишків та відходів у високоякісні продукти, зелені хімікати, корми та текстиль. Дослідження та інновації відіграють важливу роль у прискоренні переходу європейської економіки на екологічний режим та досягнення цілей сталого розвитку Організації Об'єднаних Націй".

Знання, створене за допомогою наукових досліджень та інновацій, дійсно є важливим чинником довгострокового та стійкого зростання, як засвідчує Лауреат Нобелівської премії в галузі економіки Пол М. Ромер. Освіта є дуже важливим фактором для цього, і саме тому університети, які вдало поєднують освіту, дослідження та інновації у своїх місіях, є одними з ключових учасників процесу сталого розвитку. ЄАУ бере участь у стейкхолдерській групі з розробки механізмів сталого розвитку, створеній для обробки інформації з різних секторів для майбутніх галузевих політик ЄС. Нещодавно опублікований у платформі документ підкреслює необхідність інвестування в дослідження та інновації, людей та їх таланти, а також нові робочі місця та соціальну інтеграції.

Чому це важливо? Протягом 2021-2027 років Європейська комісія запропонувала виділити 10 мільярдів євро на харчування та природні ресурси, включаючи біо-економіку. Нова стратегія біоекономіки є лише одним із прикладів того, як дослідження використовується для підтримки формування політики та фінансування відповідних видів фінансування. Якщо ЄС візьме на себе серйозну політичну прихильність до сталого розвитку, це, швидше за все, стане ще більш важливим у майбутньому. Більше буде відомо після європейських виборів наступного року.