Міжнародна науково-практична конференція «Україна в системі змін парадигми світопорядку XX – XXІ століть»

preview 11 03 str rozv osv19 березня 2015 року
м. Київ, вул. М. Тимошенка, 13-Б

 

 

 

19 березня 2015 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Україна в системі змін парадигми світопорядку XX – XXІ століть», тематика якої була зініційована кафедрою історії України Інституту суспільства. У роботі конференції взяли участь провідні науковці Університету, Дипломатичної академія України при Міністерстві закордонних справ України, Інституту історії України Національної академії наук України, різних наукових і навчальних закладів Польщі, Білорусі та Молдови.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася Хоружа Людмила Леонідівна, проректор з наукової роботи Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор педагогічних наук, професор, яка наголосила на актуальності проблем, що піднімаються провідними науковцями світу, побажала учасникам конференції плідної та цікавої дискусії.

Робота пленарного засідання конференції відбулася за двома напрямами: «Україна в умовах геополітичних викликів ХХ-ХХІ століть» та «Україна в системі політичних стратегій світу». З доповідями виступили провідні науковці України, Польщі, Білорусі та Молдови: Ох Ярослав, доктор філософії Гданського Університету (Республіка Польща), Галина Чуба, викладач Ягеллонського університету (Республіка Польща), Альберт Новацкі, доктор філософії Католицького люблінського університету ім. Йоана Павла ІІ (Республіка Польща) та Анна Байда, докторант університету Лодзі (Республіка Польща). Науковці розкрили проблеми українсько-польських відносин та удосконалення системи освіти Польщі й України як нову економічну та культурну реальність. Марія Матюшевська, доцент Могильовського державного університет імені А.О. Кулєшова (Республіка Білорусь) у своїй доповіді звернула увагу на взаємовідносини України і Росії через геополітичні концепції Г.П. Федотова; Руслан Шевченко, політичний аналітик (Республіка Молдова) запропонував провести аналогії між подіями, що відбувалися у Молдові за останні 20 років і подіями в Україні.

Важливі питання геополітичної стратегії України розкрили провідні вітчизняні науковці: Василь Костицький, президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація українських правників», член-кореспондент НАПН України; Микола Головко, професор кафедри зовнішньої політики та дипломатії Дипломатичної академії України при МЗС України, який закликав учасників конференції до обговорення питання національних особливостей розвитку українців у світовому цивілізаційному процесі; Василь Марочко, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, який запропонував нове бачення історичних процесів, що відбувалися в Україні протягом останніх 70-ти років, зокрема питання голодомору 1932-1933 років.

Робота пленарних засідань відбулася в форматі круглого столу, під час якого учасники конференції мали змогу взяти участь у цікавих дискусіях, спрямованих на обговорення політико-правових проблем протидії антиукраїнській інформаційній війні в контексті європейської безпеки, ролі мовної політики в сучасних глобалізаційних процесах, розгортання «гібридної» війни Російської Федерації в умовах системної кризи державної організації України. У дискусії взяли участь аспіранти та магістри Інституту суспільства, продемонструвавши власне бачення окреслених проблем і шляхів їх вирішення.

На секційних засіданнях «Українське питання в геополітичних концепціях світопорядку ХХ–ХХI століть» та «Криза українського політикуму та стратегії виходу з неї» учасники конференції обговорили питання впливу інформаційно-психологічних процесів на національну та історичну пам’ять українців, особливості євроінтеграційних процесів в Україні та необхідність проведення реформ, спрямованих на розбудову демократичного суспільства в нашій державі.

У результаті дискусій учасники окреслили перспективні напрями досліджень та шляхи їх упровадження в наукове середове, українське суспільство та європейський простір.

IMG_0289
IMG_0294
IMG_0301
IMG_0319
IMG_0336
IMG_0343
IMG_0351
IMG_0361
IMG_0365
IMG_0377
IMG_0383
IMG_0392
IMG_0438