Про опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук

У зв’язку з введенням наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 17.10.2012 р. №1112 “Про опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук

Наукометрична база даних (НМБД) – це  бібліографічна і реферативна база даних з інструментами для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях.

Найбільш авторитетні і повні бази даних –  Scopus та Web of Science.

Журнали, які входять в Scopus
Файл із списком назв журналів (станом на 2011 рік) міститься на сайті. Якщо ввести точну назву видання, можна знайти його сайт і дізнатися про редакційну політику, список редколегії, вимоги до авторів тощо.

Українські журнали, які проіндексовані в Scopus
На цьому ж сайті () існує можливість фільтрування журналів за країнами. Але деякі українські журнали перевидаються англійською і ці перевидання зазначають засновником іншу країну.
Тому фільтрація за назвою країни не дає повної інформації. Найбільш повний перелік журналів містить 35 назв (станом на 2010 рік).

Список українських журналів з імпакт-фактором
Поняття імпакт-фактора використовує інша наукометрична база даних – Web of  Science
Список українських журналів, які мають імпакт-фактор (станом на 2011 рік) знаходиться тут

Мова публікації в журналі, який включено до НМБД
Мова публікації залежить від редакційної політики журналу. Вимоги до мови статті мають знаходитися на сайті журналу. Окремі українські журнали, які зареєстровано в НМБД, приймають до публікації статті українською мовою, а деякі вітчизняні видання – лише англійською мовою.

Пошук статей в Scopus за параметром “автор”
Знайти статтю у Scopus за параметром “автор” можна, зайшовши на сторінку пошуку для авторів.
Для цього необхідно зайти на сайт і ввести прізвище автора.

Плата за опублікування статті в НМБД
Існують журнали як безкоштовні, так і платні. Як правило, журнали з фундаментальних наук не вимагають оплату. Проте детальну інформацію щодо цін необхідно шукати на сайтах самих журналів.

КОРИСНІ ТА ЦІКАВІ СТАТТІ
Коментар від 23 листопада директора Департаменту атестації кадрів з приводу цього наказу

Як опублікувати статтю в англомовному впливовому науковому журналі

Де Вам слід друкувати результати своїх наукових досліджень?

Навіщо нам потрібні міжнародні наукометричні бази даних?

На засіданні Громадської ради Міністерства освіти і науки, молоді та спорту  України з питань наказів МОНмолодьспорт України №1112 від 17 жовтня 2012 року “Про опублікування результатів дисертацій на здобуття ступенів доктора і кандидата наук” та № 1111 від 17 жовтня 2012 року  "Переліку наукових фахових видань України” директор Департаменту атестації кадрів МОНмолодьспорту України В.Д. Бондаренко доповів, що ці два накази викликали багато зауважень та нарікань. Тому ці два накази буде відкликано МОНмолодьспорту України на доопрацювання.

У підготовці інформації було використано матеріали із сайту http://xnu-publication.blogspot.com/