«Впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти у ЗНЗ столиці в 2012-2013 н. р.»

IMG_5581_small19 квітня 2012 року

вул. Маршала Тимошенка, 13-Б

Міська науково-методична конференція

«Впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти у ЗНЗ столиці в 2012-2013 н. р.»

       19 квітня 2012 року у навчальному корпусі № 1 (вул. Маршала Тимошенка, 13-Б) нашого Університету відбулася міська науково-методична конференція «Впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти у ЗНЗ столиці в 2012-2013 н. р.»

       У конференції взяли участь начальник Головного управління освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) В. З. Горюнова, її заступник, начальник управління навчальних закладів Головного управління освіти і науки Г. В. Руденко, провідні фахівці Національної академії педагогічних наук України, серед яких – академіки, професори, доктори педагогічних наук О. Я. Савченко,     Н. М. Бібік, М. С. Вашуленко, представники професорсько-викладацького складу нашого Університету, начальники районних управлінь освіти, головний спеціаліст районного управління освіти, директори районних науково-методичних центрів, завідувачі психолого-медико-педагогічних комісій, методисти районних науково-методичних центрів, директори шкіл, заступники директорів шкіл, вчителі початкових класів, Голови методичних об’єднань, психологи, соціальні педагоги, Голови районних батьківських комітетів.

       На пленарному засіданні зі вступним словом виступив ректор Університету імені Бориса Грінченка, доктор філософських наук, професор, академік НАПН України В. О. Огнев’юк. Він нагадав присутнім, що з ініціативи  Голови КМДА О. П. Попова та згідно з наказом ГУОН фахівцями Університету спільно з колегами з управління та інших закладів розроблено міську цільову програму «Освіта Києва. 2012-2015 рр.» та проект Київського стандарту освіти, що покликані піднести цю галузь до світового рівня.

       Говорячи про впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти у ЗНЗ столиці, Віктор Олександрович звернув увагу аудиторії на злободенні проблеми, озвучені й враховані у цьому документі. Зокрема, на здебільшого не дуже добре фізичне, а часто й психічне здоров’я молодших школярів та заходи, що можуть позитивно вплинути на дитячий організм. Підкреслив необхідність підвищення людинознавчого компоненту, аби вчитель добре знав і розумів дитину, її психо-фізіологічні особливості.

       Вільне володіння іноземними мовами та сучасними мультимедійними технологіями також є обов’язковими умовами роботи в оновленій початковій школі. Віктор Огнев’юк зазначив, що впровадження Державного стандарту має за мету підвищити якість столичної освіти, а відтак потребує всебічної, у тому числі й матеріальної, регулярної й багаторічної підтримки з боку влади. За таких умов усе, що закладено у документі, буде успішно втілюватися у життя.

       На конференції прозвучала інформація про сучасний стан та перспективи розвитку початкової освіти у загальноосвітніх навчальних закладах Києва              (В. З. Горюнова); про компетентнісний підхід, як чинник модернізації змісту початкової освіти (О. Я. Савченко); про компетенції та компетентність у результатах початкової школи (Н. М. Бібік); концептуальні засади навчання української мови учнів першого класу (М. С. Вашуленко);  фізіолого-гігієнічні аспекти навчання дітей молодшого шкільного віку (завідуюча лабораторією гігієни навчальної діяльності дітей Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва Національної академії медичних наук України, кандидат медичних наук С. В. Гозак); про особливості вивчення іноземної мови першокласниками (завідувач кафедри методики мов та літератури Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук, доцент           В. М. Буренко); про реалізацію нового змісту навчання математики у першому класі (завідувач лабораторії початкової освіти Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, кандидат педагогічних наук О. В. Онопрієнко) та ін.   

       Учасники конференції отримали нові навчальні програми для початкової школи та програму методичного супроводу їх впровадження.