Київський форум з Реною Назаровою. Обговорення проблеми. «Відтік мізків»: де? та для чого українська молодь навчається за кордоном.

18 березня о 19:20 на телеканалі ZIK відбувся прямий ефір ток-шоу "Київський форум" з Реною Назаровою.

Організатори даного ефіру, присвяченого молодіжним проблемам, - заступники голови Студентської ради КПІ Дмитро Афанасьєв та Євгеній Бульда. Головною темою стало питання міграції студентів за кордон, її причини та можливі наслідки для нашої країни.

Учасниками програми були: Міністр освіти і науки С.М. Квіт, Міністр молоді та спорту Д.С. Булатов, почесний голова Студентської ради КПІ Олег Десятов, голова Студентської ради КПІ Максим Гусак та представники студентських організацій провідних вишів Києва, зокрема і голова Студентського парламенту Київського університету імені Бориса Грінченка – Анастасія Григорук.

Окрім міграційних проблем студентів нашої країни було розглянуто й інші не менш важливі питання. Голова УАСС Ліза Щепетильникова висловила свої думки щодо пошуку ефективних шляхів уникнення відтіку молоді за кордон.

«Ми сьогодні маємо створювати інструменти, і ті можливості для студентів, які нададуть державі спроможність утримувати цей інтелектуальний капітал, цю енергію, яку ми сьогодні маємо. Українські перспективи з позицій деяких держав стали більш відкритими і широкими, ніж вони були до Європейської революції. Ми маємо розуміти, що сьогодні, провівши нарешті реформу освіти, ми зможемо надати молоді цю якість тут, в Україні», – зазначила вона.

Народний депутат Лілія Гриневич, голова Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України акцентувала увагу присутніх на ще одій важливій позиції: «Я переконана, що влада, яку привів народ ціною свого життя, повинна навчитися говорити правду. Ми маємо відійти від системи подвійних стандартів. Молоді люди вже в системі освіти, нажаль, з перших кроків зустрічаються з корупцією та протекціонізмом. Вони втрачають надію, що своїм талантом, можна тут, в рідній країні, чогось досягти. Мабуть, оце й найважливіше, що ми маємо змінити. Не може бути цих подвійних стандартів. Систему протекціонізму ми повинні зламати, починаючи з системи освіти», – вважає Л.Гриневич.

Міністр молоді та спорту Дмитро Булатов у прямому ефірі соціального ток-НЕшоу «Київський форум» на телеканалі ZIK запросив усіх бажаючих на засідання автомайдану, де він розкаже, на що витрачені кошти, зібрані під час Євромайдану. Окрім цього, він висловив готовність співпрацювати зі студентською молоддю, залучати її до обговорення нагальних проблем. «Ми намагаємося побудувати роботу Міністерства, орієнтуючись на запити суспільства. Для того, щоб окреслити і вподальшому реалізувати актуальні освітні перспективи, необхідно вести з молоддю відкритий діалог, генерувати конструктивні ідеї, які зможуть стати основою нової державної програми», – сказав Міністр.

На запитання: «Що робити майбутньому вчителю, енергійному, креативному, готовому працювати в школі, але якщо тебе належним чином не підтримає держава?» Міністр освіти і науки Сергій Квіт зауважив, що зараз стан країни вкрай важкий. Стабілізуючи ситуацію в Україні, ми спрямуємо зусилля на підвищення статусу вчителя, щоб ця професія стала по-справжньому престижною!