09 листопада - День української писемності та мови

09 листопада - День української писемності та мови9-го листопада Україна відзначає велике свято — День української писемності та мови, запроваджене Указом Президента України у 1997 році. Святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова.

Мелодійна, ніжна, солов’їна — не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову. Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

Як сказав великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко, «мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас!

План заходів

Любіть красу своєї мови

Звучання слів і запах слів:

Це квітка ніжна і чудова

Широких батьківських степів.

Всі каравани знайдуть воду

В краю пустинь і злих негод:

Як річка, з роду і до роду,

Так мова з'єднує народ.


(Терень Масенко)

Ряд історичних фактів, що свідчать про престижність української мови:

  • у Великому Литовському князівстві вона була державною мовою;

  • як актова мова використовувалася в Молдавському князівстві;

  • бахчисарайські хани листувалися нею із турецькими султанами;

  • в 1934 р. в Парижі було проведено своєрідний конкурс мов світу, на якому українська мова посіла 3 призове місце після французької та перської;

  • українську мову вивчають у багатьох університетах світу, наприклад, в Канадському інституті українських досліджень, Гарвардському інституті українознавчих студій.

 
Створено: 08/11/2017 14:11