Презентація інтерактивно-пізнавального проекту «СловОпис»

DSC053668 листопада 2013 року
м. Київ 

 

 

 

Напередодні Дня української писемності та мови 8 листопада 2013 року творці проекту представили концепцію й електронну оболонку телепрограми, мета якої – залучити студентство не тільки нашого, а інших ВНЗ України до активного пізнання рідної мови. Дана презентація стала першою у низці заходів присвячених відзначенню 150-річчя з дня народження Бориса Грінченка – видатного просвітника, лексикографа та ідейного лідера Університету. Це і не дивно, адже на створення «СловОпису» колектив надихнув «Словарь української мови» Бориса Грінченка.

"СловОпис" – це віртуальний словник цікавих рідковживаних українських слів: неологізмів, діалектизмів, архаїзмів, жаргонізмів тощо. Табу лише на ненормативну лексику. Ініціатори та ведучі програми студенти-журналісти Руслана Костур і Роман Данько розказали як добрати слово, цікаво та зрозуміло пояснити його значення, встановити свій "особистісний" зв’язок із поняттям і нарешті, записати та надіслати власний відеоблог.

Директор Гуманітарного інституту д. філ. наук, професор Олена Бондарева зазначила, що проект має дуже шляхетну мету, а також наголосила: «Ми будемо намагатися залучити інтелігенцію до шанобливого сприйняття українського слова. Я думаю, що основними дійовими особами цієї п’єси стануть студенти різних університетів Києва і не тільки».

Керівник навчальної телестудії «АстудіЯ» Мар’яна Ангелова вбачає подальший розвиток «СловОпису» не тільки у відеоблогах, а й у розробці інфографіки граматичних правил української мови або, наприклад, пластилінової анімації про мову тощо.

Це тільки початок, і кожен, хто причетний до створення цього проекту, сподівається, що він внесе свою, особливу, краплину у невичерпне джерело української мови.