Звернення Вченої ради Київського університету імені Бориса Грінченка до Президента України В.Ф.Януковича, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, політичних партій та громадських організацій щодо політичної ситуації в Україні

Вчена Рада Київського університету імені Бориса Грінченка висловлює своє глибоке занепокоєння наростанням силового протистояння, жертвами якого стають наші співвітчизники – як прості громадяни, так і співробітники МВС. Нічим не можна виправдати загибель людей. Політичне протистояння, яке виникло після жорстокої розправи силовиків над мирним протестом студентів та інших громадян, за два місяці перетворилося на справжнє поле бою, де гинуть і стають каліками люди. Причиною загострення, на нашу думку, є ігнорування владою справедливих вимог мирних протестувальників, а також неспроможність опозиції донести до влади всю драматичність ситуації з порушенням конституційних прав громадян.

Очевидно, що прийняті 16 січня Верховною Радою України зміни до законодавства України не сприяли зниженню температури політичного конфлікту, а призвели до його загострення та переростання у силове протистояння. У сутичках на вулиці Грушевського бере участь молодь, яка за існуючих обставин втратила бачення перспектив свого майбутнього та зневірилася у можливості політиків знаходити компроміс щодо його забезпечення. У випадку реалізації силового сценарію з будь-якої сторони або введення надзвичайного стану посилення радикальності може спричинити непередбачувані наслідки та нові жертви.

Звертаємося до усіх владних інституцій, насамперед, до Президента України, Верховної Ради України (більшості та опозиції), Кабінету Міністрів України, а також правлячої та інших партій, громадських організацій із вимогою у мирний спосіб, шляхом компромісів, припинити жорстоке протистояння сторін, використання сили і зброї проти Людини, насильство над нею, а також виробити засади сталого розвитку України.

Історично так склалося, що рівень відповідальності влади завжди перевищує відповідальність інших сторін, і це не можна ігнорувати. У світі немає нічого більш цінного, ніж Людина, її гідність та життя. Ще Конфуцій вимагав спрямовувати «свою волю на досягнення правильного шляху, дотримуватися принципів моралі, чинити у відповідності з людинолюбством». Від нашої мудрості та відданості загальнолюдським цінностям залежить мирне сьогодення і майбутнє України. Наші нащадки ніколи не вибачать історичних помилок та нецивілізованого, варварського ставлення до країни та її громадян!

 

Київ. 23 січня 2014 року.