Конкурс на кращу інтерпретацію слів віртуального Словника Бориса Грінченка

1IMG 534116 травня 2014 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

  

 

З ініціативи проректора з інформатизації навчально-наукової та управлінської діяльності нашого університету – Морзе Наталії Вікторівни та НДЛ інформатизації освіти 16 травня 2014 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка  проводився конкурс на кращу інтерпретацію слів віртуального Словника Бориса Грінченка «Словник Бориса Грінченка».

До участі в конкурсі були запрошені команди Інститутів та Університетського коледжу. Кожна команда до 10 травня розміщувала на Вікі-порталі нашого університету матеріали до визначеного списку слів «Словаря української мови». Всі терміни зі Словника (близько 68 тис.) на Вікі-портал у вигляді статей переніс  Матасар Євген Ігнатович, методист центру вебометрії та інформаційних систем НДЛ інформатизації освіти.

Метою конкурсу було долучення до спадщини Бориса Грінченка студентів, які за задумками авторів мали не лише ознайомитися із описами слів, а й додати сучасне тлумачення кожного та спробувати візуалізувати їх на Вікі-порталі, який створено як платформу, призначену для реалізації освітніх технологій, орієнтованих на активну діяльність студентів та викладачів, всіх учасників навчально-виховного процесу. Наповнення ресурсу здійснюється спільними зусиллями великої кількості грінченківців.

Вікі-портал функціонує за спеціальною технологією, яка називається «вікі». Використовуючи вікі-технологію, можна без будь-яких зусиль розміщувати різноманітні освітні веб-ресурси, обмінюватись думками, повторно використовувати розміщені веб-ресурси, створювати освітні веб-ресурси на основі вкладу багатьох учасників. Саме активна участь кожного студента була необхідна для перемоги команди.

Спільними зусиллями було інтерпретовано більше 2000 слів. Команди дуже творчо підійшли до вибору представлення опрацьованих слів – танцювали, співали, показували сценки. Хоча слова обрали не прості:

Виступи команд оцінювало професійне журі: голова – член-засновник ГО «Вікімедіа України» Юрій Пероганич, завідувач НДЛ грінченкознавства Мовчун Антоніна Іванівна,  проректор з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи Бєлофастова Таїсія Юріївна, молодший науковий співробітник НДЛ інформатизації освіти Василенко Світлана Василівна, методист НДЛ інформатизації освіти Матасар Євген.

Дуже важко членам журі було визначити переможця, адже всі виступи були дуже креативними. Проте,  I місце зайняла команда Університетського коледжу – кожен член команди отримав приз – mp3-плеєр та подяку, команда Інституту суспільства за II місце отримала флешки та подяки, почесне III місце зайняла команда Інституту людини. Команди Гуманітарного, Педагогічного інституту та Інституту мистецтв також порадували присутніх своїми чудовими виступами. Юрій Пероганич відзначив команду Інституту людини за гарно організовану підготовку до конкурсу та вручив їм особистий приз.

Після завершення конкурсу представники університету, зокрема завідувач НДЛ інформатизації освіти, доцент Оксана Буйницька та методист Центру ІКТ-компетенцій цієї лабораторії Лілія Варченко-Троценко висловили пропозицію про укладання угоди про співробітництво з Вікімедіа Україна з метою включення завдань з редагування Вікіпедії в освітній процес. До обговорення можна долучитись на сторінці Вікіпедії

1IMG_5341
IMG_5332
IMG_5355
IMG_5365
IMG_5374
IMG_5390
IMG_5393
IMG_5399
IMG_5407
IMG_5413
IMG_5446
IMG_8726
IMG_8728