Візит представників норвезьких миротворчих організацій до Київського університету імені Бориса Грінченка

IMG 392923 травня 2015 року
м. Київ

  

 

 

23 травня 2015 року відбулись перегляд та обговорення документального фільму "Возз’єднання: 10 років після війни". Захід організовано громадською організацією "Український Центр Злагоди" у партнерстві з нашим Університетом

На заході були присутні представники миротворчих організацій Норвегії - Норвезької Ради Миру, Центру Нансена з миру та діалогів; представники посольства Норвегії в Україні; ОБСЄ; українських громадських діячів та представників волонтерського руху; студентський актив Києва; студенти і викладачі Київського університету імені Бориса Грінченка.

Фільм "Возз’єднання: 10 років після війни" розповідає про досвід проведення діалогів в Косово, піднімаючи багато питань щодо примирення, порозуміння та комунікації сторін конфлікту в розділених суспільствах.

На початку показу із промовою виступив Віктор Олександрович Огнев'юк. Ректор провів паралелі між історією, описаною в фільмі та подіями, що відбуваються зараз на Сході України, наголосивши на тому, що на відміну від Косово, в Україні відбувається не громадянський конфлікт на релігійному підгрунті, а протистояння, спровоковане зовнішніми факторами.

Далі до слова запросили всесвітньо відомомого миротворця, фасилітатора Стейнара Брина, який наголосив на важливості проведення діалогів: в сім'ї, між сусідами та на рівні країн.

Після перегляду фільму відбувалося його обговорення. Всі присутні мали змогу поставити запитання Стейнару Брину. Глядачі торкалися хвилюючих для України тем та порівнювали албансько-македонські стосунки із стосунками України та Росії. Виступила також і українська колега Стейнара Брина - Інна Терещенко. Вона розповіла про минулі покази фільму в інших містах і погодилася із твердженням Стейнара щодо важливості розрізнення суті понять "переговори" та "діалог".

Загалом, розмова вийшла цікавою та конструктивною і навіть вийшла за межі обговорення фільму, адже кінострічка торкалася наболілих для українців тем. Студенти, викладачі та всі присутні висловлювали свою вдячність громадській організації "Український Центр Злагоди" за організацію показу та представникам миротворчих організації Норвегії за можливість переглянути кінокартину.

 

 

IMG_3887
IMG_3892
IMG_3895
IMG_3922
IMG_3929