Міжнародна науково-практична конференція «Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету»

DSC0257220 серпня 2015 року
Київ, вул. Маршала Тимошенка, 13-Б, ауд. 227

 

 

 

20 серпня 2015 року, згідно плану проекту «IRNet» (Міжнародна науково-дослідницька мережа з вивчення та розробки нових технологій і методів для інноваційної педагогіки в галузі ІКТ, електронного навчання та міжкультурних компетентностей), який реалізується за підтримки Сьомої рамкової програми (FP7) Європейської Комісії в рамках програми дії Марії Кюрі IRSES (International Research Staff Exchange Scheme) у Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулася міжнародна науково-практична конференція «Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету».

На конференції були присутні представники партнерів проекту – Сілезького університету (Польща), Лусіадського університету (Португалія) та Університету Костянтина Філософа (Словаччина), понад 150 учасників з різних регіонів України: Вінниці, Донецька, Запоріжжя, Луганська, Львова, Миколаєва, Тернополя, Херсона та ін. Організатор конференції – Київський університет імені Бориса Грінченка (Україна), під керівництвом координатора проекту від університету, Морзе Наталії Вікторівни, проректора з інформатизації навчально-наукової та управлінської діяльності, доктора педагогічних наук, професора, член-кореспондента НАПН України.

Оригінальність конференції у її нестандартному форматі проведення, а саме організації дискусійних панелей з представниками міжнародної наукової спільноти, провідних бізнес-компаній, вищих навчальних закладів, роботодавців, випускників та учнів. Завдяки інноваційним модераторам та актуальним темам в дискусійних панелях учасники конференції приймали активну участь у обговоренні проблемних питань. Під час конференції організовано відеозв’язок з Францією та Португалією. Спостерігати за роботою міжнародною науково-практичною конференцією «Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету»  можна було у прямому ефірі, який транслювався на офіційному каналі YouTube Київського університету імені Бориса Грінченка (https://www.youtube.com/watch?v=dLa4lo3eyYc).

Розпочала конференцію проректор з інформатизації навчально-наукової та управлінської діяльності Морзе Наталія Вікторівна. Он-лайн вітання учасникам конференції прозвучало від ректора Київського університету імені Бориса Грінченка Віктора Олександровича Огнев’юка. З вітальними словами звернулись до учасників представники міжнародних партнерів проекту  проекту «IRNet» – Євгенія Смірнова-Трибульська (Сілезький університет, Польща),  Ізабелла Альверес (Лусіадський університет, Португалія), Мартін Дрлік (Університет Костянтина Філософа в Нітрі, Словаччина).

З сучасними технотрендами у сфері освіті (хмарні технології; віртуальна реальність; 3D-друк, робототехніка;віртуальні лабораторії; «великі дані»; краудфандінг; кросплатформеність всіх пристроїв; вбудовані системи та ін.) ознайомила присутніх Морзе Наталія Вікторівна. Після чого розпочалась робота першої дискусійної панелі «Інтернет речей – виклик сьогодення», модератором якої була Нанаєва Тетяна Василівна, голова комітету з питань модернізації та інформатизації освіти Громадської Ради МОН України. Експертами дискусійної панелі було запрошено:

Сєдова Євгена Петровича, проректора з інноваційних та інформаційних технологій, кандидата технічних наук Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського;

Дзюбу Сергія  Миколаєвича,заступника директора з навчально-виховної роботи, вчитель інформатики Технологічного ліцею «ОРТ» м. Києва;

Бондара Олександра, випускника університету;

Заза Богдана, учня 11 класу, який заснував уже власну компанію.

Ключовими питаннями обговорення були: що таке Інтернет-речей; як готувати фахівців з цієї галузі; готовність українських вишів до підготовки фахівців у цій галузі; чи можна та потрібно навчати дітей елементам вбудованих речей; «речі вже спілкуються між собою, як це використати?»;STEMосвіта тощо. До он-лайн участі в роботі дискусійної панелі було запрошено  очільника команди з ІКТ в розділі "Розвиток вчителя та освітня політика в ЮНЕСКО" Фенгчун Мяо (Франція), який виступив з доповіддю «Забезпечення ефективного використання ІКТ у викладанні та навчанні».  Фенгчун Мяо розповів учасникам конференції про еволюцію політики ІКТ в освіті та генеральні плани Сингапуру, плани ЮНЕСКО щодо сприяння впровадження політики ІКТ в освіту, поділився досвідом впровадження та прискорення шкільних інновації, набором інструментів для ІКТ компетенцій вчителя тощо.

Модератором, не менш важливої, дискусійної панелі «Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету: реалії та перспективи» була Морзе Наталія Вікторівна. «Навчання будь-де, будь-коли, з максимальною користю особисто для кожного – таким має бути сучасне освітнє середовище», – зазначила Н. Морзе у ключовій доповіді. Провідними експертами у цьому напрямі були:

Євгенія Смірнова-Трибульська, координатор проекту IRNet(Польща), професор кафедри інформаційних технологій Шльонського університету, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри гуманітарної освіти та наук підтримуючих педагогіку факультету етнології і освітніх наук, доцент, габілітованний доктор;

Мартін Дрлік, Університет Костянтина Філософа в Нітрі (Словаччина);

Ізабелла Альверес, Лусіадський університет (Португалія);

Світлана Калашнікова, директор Інституту вищої освіти НАПН України, доктор наук з державного управління, професор;

Надія Балик, кандидат педагогічних наук, доцентТернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Під час роботи дискусійної панелі обговорювались питання відкритого університету, відкритого освітнього середовища, причин гальмування його, проблеми впровадження та розвитку тощо.

Модератор дискусійної панелі «ІК-компетентність – потреба чи забаганка?» Кочарян Артур Борисович, директор ТОВ "НВК "Новопечерська школа", керівник департаменту інформаційно-комунікаційних технологій запросив до обговорення експертів:

Тетяну Нанаєва, голову комітету з питань модернізації та інформатизації освіти Громадської Ради МОН України;

Ірину Воротнікову, доцента кафедри методики природничо-математичної освіти і технологій, старший науковий співробітник НДЛ експериментальної педагогіки та педагогічних інновацій інституту післядипломної педагогічної освіти;

Романа Рудюка, керівника програми "Партнерство в навчанні", Microsoft;

Івана Іванова, фахівця інституту інноваційних технологій в освіті.

Ключовою доповіддю була он-лайн доповідь «Бути вчителем у XXI столітті» Антоніо Рейса, директора Інституту Грааля в Португалії, наукового координатора, вчителя і консультанта з електронного навчання мультимедійних проектів.

Основними проблемними питання, що обговорювались були:рамка ЮНЕСКО формування ІК-компетентності, шляхи сформування ІК- компетентність сучасного освітянина; вимоги до ІК-компетентності вчителя, викладача, професора; роль підвищення кваліфікації вчителів та викладачів у формуванні ІК-компетентності; підготовка майбутніх вчителів для навчання сучасних дітей та інші.

Роботу  дискусійної панелі «Тренди та сучасні методики в освіті» вів Ковальчук Василь Іванович, інноватор в освітянській сфері, кандидат педагогічних наук, доцент. До ключової доповіді було запрошено Барну Ольгу Василівну, кандидата педагогічних наук; доцент кафедри фундаментальних дисциплін Чортківського інституту підприємництва і бізнесу Тернопільського національного економічного університету. Експертами були запрошені:

Наталія Гущина, фахівець інституту іформаційних технологій в освіті;

Артур Кочарян, керівник департаменту інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

Роман Рудюк, керівник програми "Партнерство в навчанні ", Microsoft;

Тетяна Нанаєва, голова комітету з питань модернізації та інформатизації освіти Громадської Ради МОН України.

Ольга Барна, кандидат педагогічних наук, доцент.

Обговорювались питанняінноваційних методів навчання, підготовки вчителів та майбутніх вчителів до використання інноваційних методів навчання, змішаного навчання, хмарних технологій, впровадження методики ТРІЗ,STEM тощо.

Після завершення роботи дискусійних панелей учасники конференції мали змогу відвідати майстер-класи та семінари:

-       «Електронне освітнє середовище університету» (модератор Оксана Буйницька);

-       «Інноваційні методи в освіті» (модератор Артур Кочарян);

-       «ІК- компетентність» (модератор Ірина Воротнікова);

-       «Методика сучасної інформатики» (модератор Ольга Барна);

-       «Інтернет речей та робототехніка» (модератор Тетяна Нанаєва);

-       «1 учень – 1 комп’ютер» (модератор Ярослав Кохан).

Відеозапис прямої трансляції можна знайти на офіційному каналі YouTube Київського університету імені Бориса Грінченка (відеозапис)

DSC02528
DSC02531
DSC02536
DSC02537
DSC02538
DSC02554
DSC02556
DSC02561
DSC02565
DSC02568
DSC02572
DSC02574
DSC02577
DSC02583
DSC02584
DSC02587
DSC02590
DSC02601
DSC02605
DSC02609
DSC02618
DSC02619
DSC02625
DSC02646
DSC02649
DSC02658
DSC02669
DSC02674
DSC02675
DSC02676
DSC02679
DSC02680
DSC_0599
DSC_0641
DSC_0644
DSC_0651
DSC_0674
DSC_0679
DSC_0737
DSC_0739
DSC_0763
DSC_0771
DSC_0782
DSC_0789
DSC_0799
DSC_0803