Майданецьке 2016 (тиждень перший)

majdanecke 22.08.1615-21 серпня 2016 р.
с. Легедзине Тальнівського району Черкаської області

   

 

 

Експедиція розпочалася 15 серпня 2016 р. Виїхали з співробітниками НДЛ археології Київського університету імені Бориса Грінченка та професором Йоханнесом Мюлєром на місце майбутніх досліджень.

База у с. Легедзине Тальнівського району Черкаської області, облаштувалися при підтримці заповідника «Трипільська культура».

15-16 серпня – перемовини з власниками полів стосовно розкопок. 16 серпня прибули два автобуси з Кіля із німецькими колегами, всього шестеро – помічник професора Мюллєра доктор Роберт Хофман, аспірант Рене Улрау та 4 студенти. 17 серпня – перший день розкопок, пошук та визначення об’єктів за допомогою магнітної зйомки та GPS координат.

Основна мета досліджень цього сезону – отримати інформацію про оборонні споруди поселення (рів або ж палісад) та храмову споруду на певній ділянці поселення. Місця розкопок обрано на підставі вивчення плану, складеного за даними магнітної зйомки.

Рів вирішено вивчати за допомогою поперечних розрізів та одного поздовжнього – аби отримати його профілі. На сьогодні виявлено сліди об’єктів на глибині 0,4-0,8 м, які можуть належати до рову, а також такі, які виникли пізніше, коли його перестали використовувати за призначенням і він опинився всередині поселення. Найближчим часом при поглибленні та розширенні розкопу ці питання вдасться з’ясувати.

Для визначення місця розкопок храмової споруди вирішено завершити ділянку магнітної зйомки, доступну в цьому сезоні. За два дні вдалося це зробити, як наслідок – маємо аж три невідомі раніше храмові споруди, доступні для розкопок. Після двогодинної дискусії зупинилися на найкраще збереженій. У неділю професор Мюллер з аспірантом вирушили розбивати розкоп над нею. У понеділок маємо надію розпочати розкопки цієї споруди після перемовин з фермером.

Варто зауважити, що нині доводиться домовлятися за компенсацію на рекультивацію земель після розкопок, при цьому ціна досягає 30-40 гривень за квадратний метр розкопу. Хоча у Європі ці видатки стали вже звичайним явищем і не дивують наших колег.

Погода сприяє, наприкінці серпня працювати вигідно – спека не така, як у липні, водночас дощів затяжних як правило не буває. Маємо надію на початок вересня розкрити більшу частину храму та дослідити рів, отож на тижні після 28.08 вже буде на що подивитися.

М. Ю. Відейко,

кандидат історичних наук, старший науковий співробітник,

завідувач НДЛ археології

  

Майданецьке 2016 (тиждень перший)
Майданецьке 2016 (тиждень перший)
Майданецьке 2016 (тиждень перший)
Майданецьке 2016 (тиждень перший)
Майданецьке 2016 (тиждень перший)
Майданецьке 2016 (тиждень перший)
Майданецьке 2016 (тиждень перший)
Майданецьке 2016 (тиждень перший)