150 років від дня народження Михайла Сергійовича Грушевського

150 років від дня народження Михайла Сергійовича ГрушевськогоКиївський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

 

29 вересня 2016 р. – 150 років від дня народження відомого українського історика, громадського та політичного діяча, голови Центральної Ради Української Народної республіки (1917-1918 рр.) Михайла Сергійовича Грушевського.

Науково-освітня громада нашого університету, долучаючись до відзначення ювілею ініціювала цілу низку заходів, спрямованих на вивчення та популяризацію діяльності Михайла Грушевського. Зокрема, 26 травня 2016 р. відбулася VI Всеукраїнська науково-практична конференція «Київ і кияни у соціокультурному просторі України: особистість в історії». У своїх доповідях учасники конференції порушили чимало актуальних наукових питань: проаналізовано працю «Історія України-Руси»: ставлення М. Грушевського до проблеми з’ясування передумов, причин та рушійних сил повстання під проводом Богдана Хмельницького; окреслено засади редакційної політики М. Грушевського в журналі «Україна» впродовж 1924-1930 рр.; на матеріалах щоденника М. Грушевського охарактеризовано його навчання в Університеті Св. Володимира у Києві; висвітлено взаємини М. Грушевського та О. Новицького у контексті формування українських інтелектуальних мереж.

23 вересня 2016 року відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Цивілізаційні дискурси світової та української історіографії: минуле, сучасне, майбуття». Конференція пройшла у форматі дискусії та обговорені актуальних проблем світової та української історіографії, зокрема й доробку Михайла Грушевського в українській історіографії. Учасники конференції наголосили на необхідності проведення конференцій, які б сприяли формуванню нової методологічної парадигми і використанню у наукових історичних, філософських дослідженнях цивілізаційного підходу.

13 вересня 2016 р. студенти історики 4 курсу Історико-філософського факультету Київського університету імені Бориса Грінченка разом із керівником Студентського історичного наукового гуртка «Enigma» к.і.н., доцентом кафедри Історії України О.О. Тарасенко відвідали Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського (філію Музею історії міста Києва), що розташований у будинку родини Грушевських, який від початку ХХ століття був справжнім осередком і символом українського руху.

23 листопада 2016 р. спільно з кафедрою методики суспільно-гуманітарної освіти і виховання Інституту післядипломної педагогічної освіти заплановано проведення методологічного столу, присвяченого висвітленню ролі Михайла Грушевського у державотворчому процесі українського народу.

Протягом жовтня-грудня 2016 р. заплановане проведення цілої низки лекцій, присвячених діяльності Михайла Грушевського та його науковим дослідженням.

21 вересня 2016 р. кафедрою Всесвітньої історії проведено методологічний семінар «Грушевський: перебування в еміграції»

Київські історичні студії

Київські історичні студії (зміст)

Готується до видання 2 номер за 2016 рік наукового журналу «Київські історичні студії», присвяченого Михайлу Грушевському

 

 

150 років від дня народження Михайла Сергій...
150 років від дня народження Михайла Сергій...
150 років від дня народження Михайла Сергій...
150 років від дня народження Михайла Сергій...
150 років від дня народження Михайла Сергій...