День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу18 травня 2017 року

  

  

   

В Україні щороку 18 травня відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Цього дня у кожному структурному підрозділі Київського університету імені Бориса Грінченка відбулась Хвилина Мовчання, були запалені Свічки Пам’яті.

Згідно з Планом заходів, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 травня 2017 р. у Національній опері України відбувся вечір-реквієм, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу за участю вищих посадових осіб держави, громадських та політичних лідерів, глав дипломатичних місій іноземних держав та представництв міжнародних організацій в Україні, культурних, наукових діячів, очільників релігійних організацій.

На захід були запрошені представники ректорату, співробітники та студенти Університету Грінченка.

В урочистій частині виступив Президент Петро Порошенко, який зазначив, що Верховна Рада обгрунтовано назвала депортацію кримських татар із Криму геноцидом кримськотатарського народу. «Депортація - це злочин без строку давності», - підкреслив Президент.

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, виступаючи зі зверненням до присутніх двома мовами - кримськотатарською та російською, зазначив, що співвітчизники, які залишилися живими після геноциду кримських татар, «майже піввіку вели відчайдушну боротьбу з одним із найсильніших у той час безжальним радянським режимом, боротьбу за своє повернення на історичну Батьківщину і відновлення своїх елементарних прав».

На вечорі-реквіємі були присутні також дружина Президента Марина Порошенко, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, міністри, представники посольств, співачка Джамала та інші.

Після закінчення офіційної частини присутнім показали документальний фільм про історію кримськотатарського народу з початку депортації до сьогодення, а потім – виступи у виконанні народних артистів України.

  

Матеріали надано НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів

 

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарсь...
День пам’яті жертв геноциду кримськотатарсь...
День пам’яті жертв геноциду кримськотатарсь...
День пам’яті жертв геноциду кримськотатарсь...
День пам’яті жертв геноциду кримськотатарсь...