Зустріч із першим заступником Міністра юстиції України Гія Гецадзе та радником міністра юстиції Юлією Сєргєєвою з Всеукраїнського проекту «Я маю право»

Зустріч із першим заступником Міністра юстиції України Гія Гецадзе та радником міністра юстиції Юлією Сєргєєвою з Всеукраїнського проекту «Я маю право»20 жовтня 2017 року 
м. Київ, вул. М. Тимошенка, 13-Б

 

 

 

Колектив ЮК «Астрея» та студенти правники Факультету права та міжнародних відносин Університету імені Бориса Грінченка зустрілися із першим заступником Міністра юстиції України Гія Гецадзе та радником міністра юстиції Юлією Сергєєвою з Всеукраїнського проекту «Я маю право». В рамках зустрічі, майбутні правники мали можливість поспілкуватися із представниками влади і водночас реформаторами юридичної професії та освіти.

Гія Гецадзе, звертаючись до аудиторії, наголосив на тому, що у молодих правників є чудова можливість відчути і прослідкувати суттєві зміни у царині права. Останнім часом український правовий простір насичений державно-правовими реформами. З 2012 року і по сьогодні зміни відбуваються у всіх сферах правового та суспільно-політичного, економічного життя країни. Зокрема, прийняті нові процесуальні кодекси (Кримінальний процесуальний кодекс України), нові закони про суд, прокуратуру, поліцію, адвокатуру. Створені нові державні інституції – Вища рада юстиції, Вищі антикорупційний та інтелектуальний суди. Студенти мають повний доступ до правової інформації. І не тільки, можуть, навіть, приймати безпосередню участь у формуванні правової політики, шляхом участі у обговоренні та коментуванні законопроектних робіт. Виступ заступника міністра був настільки живим і цікавим, що аудиторія, протягом усього часу виступу, постійно включалася в дискусію і задавала питання щодо майбутнього юридичної освіти, бачення стратегії розвитку професії юриста, доцільності проведення судової реформи, тощо.

Юлія Сергєєва презентувала Всеукраїнський проект «Я маю право», створений за для формування нової правової культури у суспільстві, що забезпечить сталий розвиток в Україні, як сучасної правової демократичної держави. Завданням програми є підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права. Зокрема, було презентовано порядок звернення громадян до судових, правоохоронних та правозахисних органів. Можливості оскарження їхніх дій, в тому числі працівників прокуратури, поліції, органів виконавчої влади на місцевому рівні. Особливості діяльності центральних органів надання послуг населенню, що діють на місцях.

Богдан Кушнір ознайомив аудиторію із організацією та діяльністю безоплатної правової допомоги та її Координаційним центром з надання правової допомоги. Безоплатна правова допомога, уже як п’ять років поспіль, надається по всій Україні 23 регіональними центрами, 96 місцевими центрами. Станом на вересень 2017 року система безоплатної правової допомоги налічує 432 бюро правової допомоги не рахуючи адвокатських компаній, бюро та юридичних клінік. Статистичні дані вражають. І це за якихось п’ять років. Для нового інституту це досить невеликий період, зазначив Богдан Кушнір. Керівник Другого Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги також відзначив плідну співпрацю з ЮК «Астрея» та з великим задоволенням долучається до найближчих сумісних проектів ЮК та Центру.

Зустріч майбутніх юристів із керманичами Міністерства юстиції України завершилася загальною фото сесією, обміном вражень і думок. Гія Гецадзе та Юлія Сергєєва запропонували студентам правникам ЮК «Астрея» подальшої співпраці та участі у прогресивних міністерських проектах та запланували найближчим часом підписати Угоду про взаємодію та співпрацю.

 

Матеріали надано Юридичною клінікою АСТРЕЯ

Зустріч із першим заступником Міністра юсти...
Зустріч із першим заступником Міністра юсти...
Зустріч із першим заступником Міністра юсти...
Зустріч із першим заступником Міністра юсти...
Зустріч із першим заступником Міністра юсти...
Зустріч із першим заступником Міністра юсти...
Зустріч із першим заступником Міністра юсти...
Зустріч із першим заступником Міністра юсти...
Зустріч із першим заступником Міністра юсти...