Бібліотека майбутнього в Університеті Грінченка

IMG_085504 грудня 2017 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

  

 

 

Чи замислювалися Ви над тим, якою має бути бібліотека майбутнього? Звісно, кожен з нас уявляє свою «модель» такої бібліотеки – оснащену за останнім словом техніки та з сучасним дизайном, зонами відпочинку, роботом-андроїдом, який зустрічає нас при вході та видає книги... Цей список можна проводжувати до безкінечності, але, якщо відкинути жарти й подивитися на проблему глибше, можна помітити тенденцію, що питання модернізації бібліотек набуває все більшої актуальності не тільки в Україні, а й за її межами.

Світові та вітчизняні експерти констатують, що бібліотеки у тому вигляді, в якому ми їх бачимо зараз – вже більше не приваблюють відвідувачів, тому слід шукати нові шляхи та форми відродження бібліотечної справи. У більшості європейських країнах з початку XXI століття бібліотеки перетворюються на сучасні центри дозвілля з цікавим екстер’єром та внутрішнім дизайном. Скрізь є багато місця для зустрічі та обміну думками, зони спокою й тиші для навчання. Усе це надає будівлі характеру відкритого для світу місця зустрічі. Тому, стверджують фахівці, у таких місцях, що надихають, здобувати знання - це справжнє задоволення.

Університет Грінченка теж намагається не відставати від світових тенденцій у сфері модернізації бібліотек. 4 грудня 2017 року на засіданні ректорату директор бібліотеки Університету, кандидат із соціальних комунікацій Тетяна Опришко представила проект реконструкції читальної зали в навчальному корпусі № 1, за адресою вул. М. Тимошенка, 13-Б. У результаті реконструкції планується створити новітній інформаційно-ресурсний центр та бібліотеку з поліфункціональними культурними комплексами, оснащеними за останнім словом техніки.

«Сьогодні бібліотека покликана бути багатоликою та різною: з «гучними» і «тихими» зонами, з відкритими просторами і відокремленими місцями відпочинку», – наголосила Тетяна Опришко.

За словами директора бібліотеки, необхідно переглянути організацію бібліотечного простору, зробивши його якомога зручнішим і привабливішим для користувачів.

Експерти стверджують, що головним завданням бібліотеки майбутнього стане необхідність допомогти користувачеві впоратися з величезним потоком інформації, розпізнати й відібрати найякіснішу і надати її в будь-який час в будь-якому місці.

Також під час засідання ректор В.О. Огнев’юк розповів про особливості планування роботи Університету на 2018 рік та поінформував про проведення наради-семінару директорів обласних департаментів освіти і науки та ректорів Інститутів післядипломної педагогічної освіти у грудні цього року.

Декан Факультету здоров’я, фізичного виховання та спорту Г.О. Лопатенко презентував членам ректорату реалізацію Нової освітньої стратегії на Факультеті.

На засіданні ректорату розглядалися інші актуальні питання, з яких прийнято узгоджені рішення та дано відповідні доручення.

 

Бібліотека Київського університету імені Бориса Грінченка