Звернення Вченої ради Київського університету імені Бориса Грінченка до депутатів Верховної Ради VІІІ скликання

Депутатам Верховної Ради VІІІ скликання

Шановні народні депутати!

Вчена рада Київського університету імені Бориса Грінченка, що є колегіальним органом управління університету, закликає Вас ухвалити сьогодні, 25 квітня 2019 року, Закон 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Мова – як ціннісна основа та оберіг Українського народу, його міжнародний ідентифікуючий код, сакральна спадщина, прирощена багатьма поколіннями українців та людей різного етнічного походження, які творили нашу спільну культуру, – має бути збережена та захищена державним простором для свого повноцінного функціонування і розвитку. Українська мова неодмінно стане консолідуючою платформою для українців, кримськотатарського народу та представників усіх національностей – для всіх, хто вважає Україну своєю Батьківщиною. Українська мова – це фундамент соборності народу, міжнаціонального діалогу заради процвітання, спільного щасливого життя в Україні, європейській та світовій співдружності.

Сподіваємося, що сьогодні Ви підніметеся над партійними, після- та передвиборчими інтересами і виявите якості мудрих державотворців, які усвідомлюють свою відповідальність за долю України у час великих історичних викликів, у час, коли Росія чинить шалений тиск на Україну та заперечує сам факт існування українського народу, у час, коли питання історичного майбутнього постало з особливою гостротою.

Сподіваємося, що кожен громадянин України, який не обтяжений посадою, і державний службовець, і підприємець, і депутат, і Президент мають вільно володіти державною мовою, поважати мови інших народів і національностей, бо у цьому запорука консолідації такої політичної нації, як Український народ.

Почуйте сьогодні пророчий заповіт Бориса Грінченка: «Наступає час, коли ми зможемо вернути нашому культурному центрові те сяйво культурної поваги, яке одне тільки дає нації право на місце серед інших націй».

З повагою –

Вчена рада Київського університету імені Бориса Грінченка

 

ЗВЕРНЕННЯ