Вшанування 25-ї річниці Чорнобильської трагедії


chernobyl18.04 - 27.04.2011 р.
Заходи до вшанування 25-ї річниці від Дня Чорнобильської трагедії
 

26 квітня 2011 року минула 25 річниця від дня Чорнобильської трагедії.

Чорнобильська катастрофа це екологічна катастрофа, що була спричинена руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Масштаби катастрофи могли б бути незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії – наших співвітчизників.

Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного українця, назавжди залишаючи у пам’яті народній подвиг ліквідаторів.

В Університеті вшановували пам'ять мужніх героїв-чорнобильців на годинах пам'яті "Дзвони Чорнобиля". Професорсько-викладацький склад та студентські колективи віддали шану загиблим хвилиною мовчання. В день національної скорботи, тяжкі дзвони Чоринобиля відгукнулися в душах кожного з присутніх.

В Інституті лідерства та соціальних наук відбулися зустрічі із ліквідаторами перед студентами зі своїми спогадами про пам’ятні події 1986 року виступили: Микола Вікторович Бондар – представник 721-го батальйону спеціального захисту (у 1986 р. – підрозділ сил Цивільної оборони, що дислокувалися у м.Києві); Володимир Петрович Пасічник – помічник президента Всеукраїнської громадської організації  інвалідів «Союз Чорнобиль України», інженер, який брав участь у ліквідації аварії і після цього пропрацював на ЧАЕС ще більше   20-ти років.

Цікавою стала дискусія з гостями, що розпочалася у другій частині зустрічі і продовжилася потім після офіційного її закінчення. Особливо вразила відвертість, простота і невимушеність у спілкуванні з молоддю.

У заході взяв участь начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації Олександр Валентинович Образцов. Він вручив М.В.Бондару та В.П.Пасічнику подяки від імені районної влади та висловив глибоку шану за їх мужність.

Протягом 18-22 квітня на 5 поверсі навчального корпусу було розгорнуто виставку творчих робіт дітей – вихованців художніх студій підліткових клубів Оболонського району міста Києва.

На вшанування пам’яті загиблих віх Чорнобильської катастрофи, весь день горіла свічка пам’яті та демонструвалися кадри хроніки подій на Чорнобильській АЕС.

В Інституті мистецтв з 14 -26 квітня було проведено фотоконкурс "Прекрасне та потворне: дві сторони однієї Землі" як можливість ще раз поставити перед собою питання: "Хто я? Для чого живу на цьому світі? Як я живу? Чим можу допомогти іншим людям?". Шляхом студентського голосування переможцем стала Суятінова Марія, студентка 4 курсу спеціальності "Музичне мистецтво" з фотороботою "Море".

В Гуманітарному інституті пройшли тематична конференція "Чорнобиль: сьогодні і завтра", засідання круглого столу "25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього", тематична лекція "Повідомлення ТАРС: суворі уроки Чорнобля", де обговорювались актуальні питання наслідків Чорнобильської катастрофи найбільшої за всю історію ядерної енергетики. Викладачі та студенти Інституту вшановували пам'ять тих, чиє життя передчасно обірвала Чорнобильська трагедія.

Віддаючи людську подяку загиблим героям-чорнобильцям, в Педагогічному інституті, з великим щемом у серці  запалювали свічку пам'яті.  В аудиторії Інституту було розгорнуто книжкову виставку "Гіркий полин Чорнобиля", в експозиції якої було представлено документальну та художню літературу про трагічні дні 25 річної давнини. В знак поваги та розуміння глибини значущості цієї події, студентство виготовило плакат  "Чорнобиль – наш дім", який розмістили в холі свого корпусу.

В Університетському коледжі було представлено художню виставку «Відгомін минулого», присвячену 25-й річниці трагедії на ЧАЕС. Роботи в техніці олівець, акварель виконали студенти 2 та 3 курсів спеціальності «Образотворче мистецтво», «Дизайн». Вражає, наскільки глибоко та образно відображена тема минулих подій молодими людьми, які знають про це від своїх батьків.

Студенти Інституті психології та соціальної педагогіки відвідали Національний музей «Чорнобиль». Це сприяло осягненню чорнобильської аварії як реального фактору вірогідної можливої загибелі нашої цивілізації, осмисленню уроків трагедії в усіх сферах життя, стати застереженням для поколінь нового тисячоліття.

Грінченківці згадують та вшановують доземним укліном ліквідаторів, які захистили не лише Україну, а й все людство.

Вічна їм пам'ять!

ГІ
ГІ
ГІ
ІЛСН
ІЛСН
ІЛСН
ІЛСН
ІЛСН
ІЛСН
ІЛСН
ІЛСН
ІМ
ІМ
ІМ
ІМ
ІМ
ІМ
ПІ
ПІ
ПІ