Маніфест лідерства як служіння

Бенджамін Ліхтенвальнер,
http://modernservantleader.com

Проблема: токсичне лідерство

Бізнес: егоїстичне керівництво купається в золоті та краде у завтрашнього дня, щоб сьогодні все виглядало пристойно.

Освіта і наука: викладачі забувають про студентів, прагнучи лише до самореклами та першості у своїй сфері.

Релігія: ім’я священика згадується частіше за ім’я Спасителя.

Влада: політики піклуються про власну наживу, а не добробут виборців. Так буває у кожній сфері, індустрії, регіоні та країні – коли лідери забувають про свій обов’язок спочатку служити. Проте є й ті, хто йде іншим шляхом. Їх небагато, але їхня кількість зростає. Цей шлях називається лідерство як служіння.

Ще один приклад

Сьогодні арештували чергового бізнесмена, це показували в усіх новинах. «Керівник надурив мільйони людей», «Тисячам інвесторів брехали». Люди кричать «Нам потрібне краще керівництво, кращі закони, сильніше покарання!». Але всередині ми знаємо – винні завжди знайдуть спосіб уникнути покарання. Токсичні лідери знову і знову використовуватимуть свою владу для власної наживи. Ті з нас, хто має рішення, знають – насправді нам потрібно більше лідерів-служителів.

Тим, хто шукає лише особистої слави та грошей, ми говоримо – є кращий шлях. Тим, хто бажає примарної влади, яку дає висока посада, ми говоримо – ви спричините більше болю своїм егоїзмом та жадібністю, аніж ви розумієте. Ми говоримо токсичним лідерам – дивіться, якою буває справжня влада та стабільність лідерства-служіння.

Відповідь: лідерство-служіння

Ми прагнемо не керувати, а спочатку служити. Виявляється, що через служіння ми й керуємо. Ми прагнемо не використовувати інших для власного зиску. Ми працюємо для їхнього блага та для добробуту їхніх близьких. Кажуть, що ми занадто м’які і не можемо керувати у такій вимогливій атмосфері.

А ми відповідаємо, що деякі з найвидатніших лідерів-служителів – військові офіцери, які готують своїх підлеглих і до миру, і до ефективних дій під час війни. Ми відповідаємо, що найкращі лідери-служителі сильні та ефективні, можуть і похвалити, і посварити, коли це потрібно. Лідер-служитель служить усім – співробітникам, керівникам та клієнтам – але не своєму его.

Ви кажете, що хороші люди завжди програють. А ми відповідаємо, що вони змагаються в іншій категорії. Токсичний лідер біжить спринт. Лідер-служитель біжить марафон.

Ви звільняєте тисячі людей, щоб ціна ваших акцій в цьому сезоні була на декілька копійок вище. А ми просимо людей важко працювати, проте звільняємо лише в крайньому випадку – тільки якщо це потрібно для стратегічних цілей та довгострокового добробуту.

Ви влаштовуєте зарплатні війни під фальшивими приводами та кажете, що без брудної політики неможливо досягти своїх цілей. А ми воюємо проти брудної політики, ударів в спину та фальшивих приводів, кажучи, що в результаті виграють прозорість та чесність.

Ви кажете, що релігії немає місця на робочому місці, а ми відповідаємо, що лідерство-служіння підтримується більшістю світових релігій, а також агностиками та атеїстами, які розділяють принципи моралі та етики.

Ви мало та скуто спілкуєтеся, промовляєте лише найкраще відшліфовані та наскрізь комерційні повідомлення із необґрунтованими маркетинговими претензіями. А ми вимагаємо активного слухання, чесності та прозорості. Якщо ми не можемо бути повністю прозорими, ми чесно пояснюємо, чому це так.

Вам потрібні слава та багатство, обкладинки журналів та вогні сцени. А ми усюди – за лаштунками великих успіхів, незалежно від того, чи це потрапляння у список Fortune 500 чи успіх п’ятикласника, хоча скоріше за все, ви ніколи не чули наших імен.

Ви призначаєте винних та приписуєте собі славу. Ми хвалимо інших та беремо на себе провину.

Ми – лідери-служителі. Настав наш час. Ми шукаємо кращого шляху та сподіваємося, що й ви до нас приєднаєтеся.

Заклик до дії

У світі сьогодні дійсно відбувається криза лідерства. Давайте ви допоможете нам подолати цю кризу, приєднавшись до руху, що поширює знання, прийняття та підтримку принципів лідерства-служіння?