День Державного Прапора України та День Незалежності України

Дорогі грінченківці!

 

den pr den nezal

Вітаємо з Днем Незалежності України та Днем Державного Прапора України!

Від щирого серця зичимо Вам щастя, добра і злагоди, порозуміння та згуртованості. Нехай серця наповнюються гордістю за нашу державу, прагненням до єдності та порозуміння, а плідна праця буде надійною запорукою щасливого майбутнього!

Наснаги та натхнення в усіх наших справах! Зі святом!

Цікаві факти про Україну:

  1. 1. Першу у світі конституцію, у сучасному розумінні, написав українець Пилип Орлик у 1710-ому році. У день свого обрання гетьманом він представив козацькій раді "Пакти і Конституції прав та вольностей Війська Запорізького", по-суті - договір між новообраним гетьманом, козаками та всім українським народом.

  2. 2. Україна - найбільша країна, територія якої повністю знаходиться в Європі. Територіально більшою за Україну в Європі тільки Росія, Туреччина і Данія. Однак більша частина Росії і Туреччини знаходяться в Азії, а датський острів Гренландія розташований в районі Північної Америки.

  3. 3. В Україні, в містечку Рахів, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи.

  4. 4. Лавра має найбільші та найвпливовіші чоловічі монастирі. У світі статус Лаври носять тільки шість монастирів. Три з них знаходяться в Україні.

  5. 5. Українському поетові Тарасу Шевченко встановлено близько 1200 пам'ятників по всьому світу.

  6. 6. На конкурсі краси мов в Парижі в 1934 році українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова зайняв друге місце, після італійської.

  7. 7. Найбільш уживаною літерою українського алфавіту є літера "п". На неї починається найбільше слів. Найменше використовуються літери "ф", "ї" та "ґ".

  8. 8. Одну із найвідоміших пісень у світі - Summertime - Джордж Гершвін написав під впливом колискової "Ой, ходить сон коло вікон" у виконанні Українського Національного хору.

  9. 9. Одна з найбільш відомих у світі різдвяних пісень - це "Щедрик", народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем.

  10. 10. Найдовший музичний інструмент у світі це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.

  11. 11. Україна - єдина країна світу, яка за власною ініціативою відмовилася від ядерної зброї. Відбулося все у 1994-ому році. На той момент у нас було 1652 ядерні боєголовки і третій у світі ядерний потенціал після Росії та США. Боєголовки віддали Росії, пускові шахти знищили. У відповідь Україна отримала гарантії безпеки від ядерних держав.

  12. 12. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні грунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої Світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем на поїздах.

  13. 13. В Україні - найбільший запас марганцевої руди у світі, 2,3 мільярди тон і близько 11% від усіх покладів планети. Ще у нас немало залізної руди - 7% світового запасу.

  14. 14. Станція метро "Арсенальна" у Києві - найглибша у світі і вона знаходиться на глибині 105 метрів під землею. Станцію побудували однією із перших, у 1960-ому році, у безпосередній близькості від будівлі парламенту. За деякими даними, у тунелях біля "Арсенальної" є таємні сховища для політичної верхівки.

  15. 15. Серед яскравих досягнень українського літакобудування – найбільший в світі літак АН-225 "Мрія", а також найпотужніший літак АН-124 "Руслан". У 2001 році, літак "Мрія", взявши на борт вантаж у 253 тонни, за один політ встановив 124 рекорди.

  16. 16. Протяжність найдовшого тролейбусного маршруту в світі складає 86 кілометрів, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

  17. 17. За кількістю сонячних днів такий курорт як Ялта не поступається Ніцці та іншим середземноморськім курортам. Більша частина України розташована в межах помірно континентального клімату, однак для Південного берега Криму характерний субтропічний клімат.