Відкриття Ювілейного Року Тараса Шевченка в Київському університеті імені Бориса Грінченка

2014 рік ознаменований видатною історичною датою – 200-річчям з дня народження великого українського поета, мовотворця, народотворця – Тараса Григоровича Шевченка. Цю урочисту подію відзначає не тільки Україна, але й увесь світ. Творчість Т.Г.Шевченка є дорогоцінною частиною світової скарбниці літератури і мистецтва, надбанням, визнаним ЮНЕСКО.

«Він був сином мужика, став володарем в царстві духа, він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури…», - пророче писав про Тараса Шевченка Іван Франко.

Шевченковим словом український народ стверджує в світі свою прекрасну нев'янучу мову – засіб виразу дум і прагнень народу, його боротьби і страждань, зльотів творчого генія.

Ювілейний рік Великого Кобзаря розпочався і в нашому Університеті Мистецьким проектом «Солоспіви Тарасу Шевченку» у творчій співдружності Народного артиста України, лауреата Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди - Фемій Мустафаєва та Національного академічного оркестру народних інструментів України під орудою Народного артиста України, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка - Віктора Гуцала. У їх виконанні на вірші Тараса Шевченка прозвучать музичні твори на музику Миколи Лисенка, Якова Степового, Кирила Стеценка, Анатолія Кос-Анатольського, Валерія Заремби, Ігора Шамо та інших видатних українських композиторів. Впродовж концертної програми лунали вірші Тараса Шевченка у ліричному виконанні ведучої концерту Оксани Перепельченко.

 

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,

І голос твій нам душі окриля!

Встає в новій красі, забувши лихоліття,

Твоя Тарасе, благословенная земля!

 

 

1
2
3
4