укр

Дорогі грінченківці! 9-го листопада Україна відзначає велике свято — День української писемності та мови, запроваджене Указом Президента України у 1997 році. Святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова.

Мелодійна, ніжна, солов’їна — не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову. Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу. Як сказав великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко, «мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас!

 

ВИСЛОВИ ПРО УКРАЇНСЬКУ МОВУ:

«Мова - це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу»

Олесь Гончар

 

«Хто не любить своєї рiдноï мови, солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на iм'я людини»

Й. Г. Гердер

 

«Мова - це великий дар природи, розвинутий i вдосконалений за тисячоліття з того часу, як людина стала людиною»

Кiндрат Крапива

 

«Поки жива мова в устах народу, до того часу живий i народ. I нема насильства нестерпнішого, як те, що хоче вiдiрвати в народу спадщину, створену незчисленними поколіннями його віджилих предків»

Костянтин Ушинський

 

«Народ, що не усвідомлює значення рiдноï мови для свого вищого духовного життя i сам ïï покидає й вiдрiкається, виконує над собою самовбивство»

Шафраник

 

 

«Найбільше i найдорожче добро кожного народу - це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає I своє давнє життя i свої сподіванки, розум, досвід, почування»

Панас Мирний

 

«Мова - духовне багатство народу»

Василь Сухомлинський

 

«Мова - втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо ïï, вивчаймо ïï, розвиваймо ïï! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови...»

Максим Рильський