den sobornСоборність України - одна із важливих тем історії для українського народу, який віками був позбавлений своєї власної державності. Акт возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки став могутнім виявом волі українців до етнічної і територіальної консолідації, свідченням їх національної самоідентифікації.

Його прийняття 22 січня 1919 року стало величною маніфестацією єднання східних та західних українських земель, виявом політичної консолідації національної еліти, днем народження єдиної незалежної соборної держави. Ця дата навічно вкарбувалася в історію України визначною національною подією, яка крізь роки стверджує непорушність українських кордонів.

І сьогодні Україна знову на дипломатичному та воєнному рівнях відстоює свою територіальну цілісність. Воїни АТО героїчно боронять рідну землю.

План заходів

 

  • Історична довідка:

День Соборності — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено в Україні "…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…" згідно з Указом Президента України "Про День соборності України" від 21 січня 1999 року № 42/99.

У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

У 2011 році відбулись певні зміни у форматі державного свята - встановлено "День Соборності та Свободи України". Однак, 13 листопада 2014 року указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.