Майстер-клас на тему «Особливості оформлення права власності на землю та іншу нерухомість» експерта з правових питань Центру правової безпеки Дідича Тараса Олеговича

6 березня 2015 р. відбувся майстер-клас на тему «Особливості оформлення права власності на землю та іншу нерухомість» експерта з правових питань Центру правової безпеки, кандидата юридичних наук, доцента кафедри теорії та історії держави і права Юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дідича Тараса Олеговича.

01.01.2013 р. набули чинності два законодавчі акти, що впроваджують істотні нововведення у правове регулювання відносин щодо земельної та іншої нерухомості: Закони України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про Державний земельний кадастр». Суть нововведень полягає у тому, що якщо до 01.01.2013 р. в Україні формування земельних ділянок та оформлення прав на них здійснювалось шляхом ведення одного реєстру – Державного реєстру земель (який вело Державне агентство земельних ресурсів України та його територіальні органи), то з 01.01.2013 р. таких реєстрів є два, а саме: формування земельних ділянок фіксуватиметься в Державному земельному кадастрі, а оформлення прав на земельні ділянки – у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

З 1 січня 2013 р. набуде чинності стаття 79-1 Земельного кодексу України «Формування земельної ділянки як об'єкта цивільних прав», якою вперше визначене поняття формування земельної ділянки. Згідно з цією статтею формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж і внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.

Земельна ділянка може бути об'єктом цивільних правочинів лише після внесення відомостей про неї до обох інформаційних баз даних – Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера. Крім того, всі сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі. Однак у власників земельних ділянок можуть виникнути непоодинокі проблеми у разі, якщо така ділянка не має кадастрового номера.

IMAG2776
IMAG2777
IMAG2778