Зустріч ЮК «АСТРЕЯ» із грузинськими реформаторами

 

12 березня 2015 р. ЮК «АСТРЕЯ» прийняла участь у заході «Україна і корупція: що буде далі ?», що відбувся у стінах Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В рамках заходу відбулася зустріч із грузинськими реформаторами Зурабом Адеїшвілі – Міністром Юстиції та Генеральним прокурором Грузії (2004-2012 рр.), Гіоргі Вашадзе – членом Парламенту Грузії, заступником міністра юстиції Грузії (2010-2012 рр.), Давидом Сакварелідзе – членом парламенту Грузії, заступником генерального прокурора (2009 -2012 рр.) та Давидом Кізіра – експертом Фонду «Інновації та розвиток».

6 березня, Генеральний прокурор України Віктор Шокін та заступник Генерального прокурора Давід Сакварелідзе представили громадськості стратегію реформування органів прокуратури України. Зураб Адеїшвілі прокоментував, що «Концепція реформування органів прокуратури розроблена з урахуванням європейського та американського досвіду, адже Україна має амбітні плани увійти до європейської спільноти». Він наголосив, що докорінна зміна правоохоронних органів і, в першу чергу, органів прокуратури має стати наріжним каменем нової сучасної держави, де панують європейські цінності – цінності, за які віддали життя герої Небесної сотні і зараз гинуть наші воїни на Сході держави.

Коментуючи виступ Зураба Адеїшвілі, завідувач ЮК «Астрея» Київського університету ім. Бориса Грінченка – Андрій Чернега, наголосив на тому, що суспільство давно визріло і вимагає створення абсолютно нової прокуратури, з новими підходами у роботі та кадрами, які стануть рушійною силою реформування всієї правоохоронної системи України.

Презентуючи бачення реформи органів прокуратури Давід Сакварелідзе акцентував увагу на нагальних вимогах українського суспільства: «Це реформування правоохоронних органів, безкомпромісна боротьба з корупцією та самоочищення самої системи прокуратури». Також він додав, що сама концепція буде реалізована у максимально короткі строки.

Конкретизуючи кардинальні та важливі напрямки системної і структурної реорганізації прокуратури, заступник Генерального прокурора підкреслив, що в першу чергу необхідно звільнити прокуратуру від зайвих функцій, оптимізувати та дебюрократизувати існуючі системи та процедури, впровадити сучасні системи автоматизації відповідно до європейських стандартів.

Звичайно ж не менш важливим, за словами Давіда Сакварелідзе, є створення нової організаційної структури, яка буде базуватися на професійних кадрах. «Буде забезпечено механізм внутрішнього контролю шляхом створення служби Генеральної інспекції, яка буде розслідувати злочини, вчинені працівниками прокуратури». Паралельно буде створений департамент з питань реформ, і всі бажаючі взяти участь у відкритому конкурсі на зайняття посад в цьому підрозділі зможуть подати документи.

Гіоргі Вашадзе наголосив на максимальній відкритості всіх процесів з реформування прокуратури шляхом постійного інформування громадськості. «Всі кроки, яких ми вживатимемо, будуть доводитись до відома громадськості через медіа, громадські організації тощо».

Грузинські реформатори детально зупинився на основних моментах оптимізації прокуратури. «На базі районних прокуратур будуть створені місцеві прокуратури. Всі працівники районних прокуратур зможуть здати відповідні тести як кваліфікаційні, так і на загальні знання». Найбільш революційною зміною механізму реорганізації при цьому стане набір керівників місцевих прокуратур виключно через відкритий конкурс.
Згідно діючого законодавства, як зазначив Давід Сакварелідзе, в Україні майже 640 районних прокуратур, замість яких буде створено 208 місцевих прокуратур. Буде оголошений відкритий конкурс на вакантні посади 208-ми місцевих прокурорів. Конкурс відбудеться в 4 етапи: прийом заяв, професійні тести і тести на загальні знання, співбесіда тощо. «Після цього вже Генеральний прокурор буде приймати рішення, кого призначати керівником місцевої прокуратури».

Сьогодні в Україні на 100 тисяч населення припадає 32 прокурора, в той час як європейський досвід – це набагато менша кількість, від 2 до 8 прокурорів на 100 тис. населення. Загальне число прокурорів становить майже 20 тис., тобто професійна армія чи міліція. Навіщо така кількість прокурорів, коли прокуратура сьогодні відірвана від суспільства, живе наче у своєму світі – світі хабарів, сфальсифікованих справ та імітації роботи. Тому реформування прокуратури має стати таким собі стартом і прикладом для решти правоохоронних органів, які так само, по вуха сидять у хабарах та імітації роботи.

0ctJT5NnN_8
1DvogYNWxjk
05QGyTMk8Eo
5R8FoRtfKgo
56MVq-cpzaA
fDDpNpEnf1o
GlGWbtpLQbw
gQvSjLrYH4Q
gQvSjLrYH4Q_1
gQvSjLrYH4Q_2
j5kzg6nuGr0
n26UVjJUA18
PgztQxt3BDE
VjJhyv3vcbo
y9EGGKVMHT8
8_l1Z3WLBgk