Зустріч студентів-консультантів Юридичної клініки «АСТРЕЯ» Київського університету імені Бориса Грінченка із офіційним представником НАТО в Україні – Петром Луняком

24.03.2015 р. за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні та Департаменту міжнародних зв’язків Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відбулася зустріч студентів-правників ВНЗ Києва та України з офіційним представником НАТО Петром Луняком, що проходила в Інституті міжнародних відносин. У своїй промові дипломат розповів, які шляхи вважає правильними для розв’язання конфлікту на Сході України, чим мотивовані дії НАТО у відносинах з Російською Федерацією, та поділився своїм баченням проблем в обох країнах.

Петро Луняк наголосив, що події в Україні стали викликом для Російської Федерації, а мотиви її військових дій носять не тільки геополітичний, а й ідеологічний характер: «Ідеться про майбутнє ліберальної демократії. У Росії інший підхід до суспільства, тут діє пропаганда з тотальним перекручуванням фактів». Після короткого спічу дипломата студенти мали змогу поставити йому питання щодо співпраці України та НАТО. Пан Луняк охоче відповідав на запитання присутніх. Світ не може не реагувати на загарбницькі амбіції Росії. За словами дипломата, НАТО і Захід ні за що не визнають анексії Криму і за умови порушення Росією Мінських домовленостей обіцяють застосувати жорсткіші санкції проти РФ. «Росія не має чіткого плану нападу, її метод – використовувати слабкі сторони супротивника», – зазначив представник НАТО в контексті Маріуполя.

Звертаючись до дипломата, студенти ЮК «Астрея» наголосили, що Росія завжди мала плани на Україну, чи були вони чіткими чи розмитими, все одно вони були спрямовані на загарбання української території та її ресурсів. Ми повинні пам’ятати, що Україна, як повноцінна і незалежна держава сягає своїм корінням у VII ст., саме тоді навколо Києва сформувалася перша українська державність – Київська Русь, її продовженням стало Галицько-Волинське князівство і тільки через 700 років існування українські землі потрапили під владу Литовського та Польського королівства. І знову через 300 років Україна заявила про себе у вигляді козацько-гетьманської держави, з якою мусили рахуватися європейські королівства та Османська імперія. Та протрималася вона тільки до середини ХVII ст., Російська імперія остаточно знищила будь-які ознаки української державності. І знову протягом недовгих майже п’яти років, протягом 1917-1922 рр. українська держава постала у вигляді УНР ЦР, Гетьманату Павла Скоропадського, УНР Директорії, ЗУНР. Але цього разу вона була поглинена більшовицьким айсбергом, який тільки через 70 років розколовся на окремі незалежні країни.

Історія повторюється, у ХХІ ст. Україна знову зазнає зазіхань, що реально загрожують її територіальній цілісності і незалежності. Фактично з першого березня 2014 р. Росія ввела війська в Крим, які захопили всі стратегічні військові і цивільні об’єкти. Після проведення незаконного проросійського «референдуму» 16 березня 2014 р., в ході якого, на більшості виборчих бюлетенів було засвідчено вибір за входження Криму до Росії, остання розпочала офіційний процес прийняття Криму до свого складу. Цей процес увінчався внесенням змін до Конституції Російської Федерації. 11 квітня 2014 р. Республіка Крим і місто федерального значення Севастополь були включені до переліку суб'єктів РФ.

Відповідаючи на одне з питань аудиторії, Петро Луняк повідомив, що НАТО посилює заходи безпеки та закликає країни-члени альянсу збільшити видатки на оборону. Разом з тим дипломат неодноразово наголосив, що він є прихильником мирного політико-дипломатичного розв'язання конфлікту і відкидає можливість втручання НАТО у воєнні дії на Сході України.

 

5_VHb_faIzs
5_xR2F0CFbE
FxrPNMjFc0U
Ld_Ylr9CLVs
P7HFw5H7UsI
QQGXOdL-Swg
U6P8fG-FAQc
XgJxMiZZFzw
_ITDg67qPVI