Участь Юридичної клініки «АСТРЕЯ» у семінарі «Юридичні аспекти ведення агробізнесу у реаліях 2015 р.» Всеукраїнського громадського об’єднання Українська аграрна конфедерація

10 квітня 2015 р. відбувся практичний семінар на тему – «Юридичні аспекти ведення агробізнесу у реаліях 2015 р.» за адресою: місто Київ, вул. Басейна, 4-а «Мандарин Плаза», офіс компанії «SigmaBleyzer». Участь у семінарі взяли керівники агропромислових підприємств, представники професійних об’єднань АПК, експерти в області аграрного сектору України, юридичні експерти з питань земельних питань, представники вищих юридичних закладів і факультетів України. Від Юридичної клініки були присутніми на заході Андрій Чернега, Юлія Цирельчук та Тетяна Ковбаса.

Народний депутат України, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко привітав усіх учасників семінару, у вступному слові звернув увагу, всіх присутніх, на тому, що ведення будь-якого бізнесу, в тому числі і в агросекторі України, завжди перебувало під ризиком фінансової нестабільності, податкової кабали, нестабільного та неефективного законодавства, корупційних схем посадовців та олігархів. Сьогодні, коли європейський простір відкрив нам двері до світових капіталів, коли Україна робить перші, дійсні, спроби приведення законодавства (в агросекторі теж) до потреб суспільства, а українські землі сільськогосподарського призначення набувають світового значення, коли залучення інвестицій на базі наших родючих земель виведе українську економіку на новий європейський рівень, актуалізується питання ефективної та реально діючої правової системи у сфері земельного законодавства, підтримки державними програмами малих і великих аграріїв, створення привабливих і гнучких схем реалізації агробізнесу.

Цікавими і пізнавальними були виступи Наталії Марченко – адвоката, керівника департаменту податкового права Адвокатського об’єднання «Сюткін та партнери», Михайла Кунденка – керівника департамента кримінального права Адвокатського об’єднання «Сюткін і партнери», Анжеліка Штукатурової – юриста-експерта міжнародної юридичної фірми «DENTONS», Олександра Поліводського – адвоката та партнера Правничої фірми «СОФІЯ». Під час дискусії обговорювалися проблемні питання: ведення агробізнесу у реаліях сьогодення, змін у податковому та земельному законодавстві, ризиків відповідальності за кримінальні правопорушення у сфері агробізнесу, механізму правового захисту фізичних та юридичних осіб у сфері агробізнесу, законодавчі особливості оформлення права власності та оренди на землю – купівля-продаж права оренди земель, суборенда та емфітевзис земель сільськогосподарського призначення.

Представники ЮК «АСТРЕЯ» залучили всіх присутніх до жвавої дискусії з приводу доцільності зняття мораторію на продаж і приватизацію земель сільськогосподарського призначення. Думки учасників розділилися. Відомо, що у Верховній раді зареєстрований законопроект, метою якого є продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2030 р. «Основною причиною продовження мораторію є – неналежне законодавче забезпечення запровадження і регулювання ринку землі». Мораторій на заборону продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні триває вже понад 10 років. Уперше він був запроваджений 2002 р., а у 2012 р. подовжений до 1 січня 2016 р. Прихильники мораторію аргументували недопущення розпродажу і приватизацію земель сільськогосподарського призначення ти що, – хто хотів придбати землі для цільового використання це здійснив, а от загроза скуповування великими холдинговими компаніями великих латифундій і використання їх не за призначенням загрожує монополізацією та спекуляцією у майбутньому земельним фондом України. Опоненти, що виступали за зняття мораторію, наголосили на тому, що половина родючих земель в Україні залишаються законсервованими, такими що простоюють або неякісно обробленими, і відповідно не дають ніякого прибутку. Вільний доступ до земельного фонду України залучить інвесторів та виведе якість і обсяг продукції на новий рівень, а отже і економіку та соціальний стан населення країни.

Семінар завершився фуршетом, де учасники змогли обмінятися приємними враженнями і компліментами за високий рівень професійної підготовки та цікаві виступи.

C8vgtax489U
fkWL8QOMo6s
fMMOtUXILzE
i60cNOlEj-s
MqnoLRZM7bM
oUK8I86MIR4
qFn4PMm0FJA
yy2LMEErG6M
zBRkScWDqMM
Q_-GXHEiEFA