V Всеукраїнський форум Асоціації адвокатів України з публічного права

vseukr konf AAU 1 01 липня 2016 р. (09:00 - 17:00)
м. Київ, вул. Госпітальна, 4 Premier Hotel Rus

 

  

 

 

01 липня 2106 р. колектив ЮК «Астрея» прийняв участь у V ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ ФОРУМІ ААУ З ПУБЛІЧНОГО ПРАВА, на якому обговорювалися наступні питання: 

 

  • судова реформа та роль Вищої ради правосуддя; 
  • реорганізація виконавчої служби; 
  • новели реєстрації прав на нерухомість; 
  • публічна служба; 
  • прецедентні рішення Європейського суду з прав людини та їх роль у розвитку правової системи України; 
  • актуальні питання адміністративного судочинства в податкових спорах; 
  • податкові перевірки: ефективний захист у суді; 
  • медицина, фармацевтика, громадське здоров’я: сучасні тенденції розвитку законодавства і юридичної практики; 
  • особливості ліцензування, акредитації закладів охорони здоров’я, та порядок проведення атестації медичних працівників; 
  • фармацевтичне право; 
  • судово-медична експертиза: організаційно-правові питання; 
  • правові аспекти реклами лікарських засобів; 
  • деофшоризація; 
  • природа виникнення господарських спорів та окремі аспекти їх вирішення; 
  • алгоритм збирання доказів у кримінальному провадженні у сфері інтелектуальної власності; 
  • захист прав інтелектуальної власності; 
  • судова експертиза у сфері інтелектуальної власності; 
  • податкові наслідки виплат роялті;

 

Доповідачами та учасниками цьогорічного Форуму виступили: державні службовці та посадові особи різних органів державної влади, відомі адвокати та представники наукової еліти, зокрема Олексій Маловацький – представник Адміністрації Президента, секретар секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад; Павло Мороз – заступник Міністра з питань державної реєстрації; Руслан Сидорович – народний депутат України VIII скликання; Олександр Москалюк – відповідальний секретар електронного наукового фахового видання «право і громадянське суспільство»; Олександр Дрозд – адвокат, Голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури; Станслав Куценко – начальник Головного територіального управління юстиції у м. Києві; Володимир Донець та Ольга Дегтярьова – судді Окружного адміністративного суду міста Києва; Віталій Кондратенко – начальник Головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ України; Олег Вдовичен, Данило Гетманцев, Ірина Шкарівська, Максим Баришніков, Олег Спіженко – адвокати та керуючі партнери відомих юридичних компаній та інші.

Робота Форуму відбулася у форматі п’ти сесій, побудованих на принципі відкритого діалогу між учасниками заходу. Перша секція була присвячена актуальним питанням сучасної правової системи України, друга – питанням податкового права, третя – питанням медичного і фармацевтичного права, четверта – питанням захисту корпоративних прав, п’ята – питанням права інтелектуальної власності. За результатами заходу кожен учасник отримав Сертифікат про проходження підвищення кваліфікації.

Кожна секція була насичена цікавими доповідями і жвавими дискусіями, зокрема під час першої секції учасники заходу проаналізували, що очікує на адвокатську спільноту та суспільство у зв’язку із затвердженням Верховною Радою України змін до Конституції України в частині правосуддя. Зокрема, секретар Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексій Маловацький розповів, якими новими функціями буде наділений такий орган як Вища рада правосуддя, що прийде на заміну Вищій раді юстиції. «Вища рада правосуддя, яка буде створена поки що в форматі членів Вищої ради юстиції, отримає нові функції. Вона стане судовим органом, який, з одного боку, буде вирішувати питання про професійну придатність суддів в кожному окремому випадку порушення ними присяги, а з іншого – буде розглядати питання щодо рекомендації, але не призначення, судді на зайняття посади» . На його переконання, саме можливість втручатися у формування суддівського корпусу, можна назвати однією з найважливіших функцій Вищої ради правосуддя. «Зважаючи на те, що Вища рада правосуддя має право формувати будь-які дорадчі органи, закликав адвокатів звертатися до органу щодо будь-яких фактів порушення суддями своїх обов’язків, але звертатися дуже обережно, не переслідуючи власні інтереси по-справі, а оскаржувати незаконні дії суддів, якщо такі є», – додав він.

Віктор Короленко – представник Адміністрації Президента, відмітив, чим сьогодні «хворіє» адвокатура. «Це недосконалість практичного забезпечення прав адвоката і гарантій адвокатської діяльності, системи формування органів адвокатського самоврядування та їх взаємодії, недостатній рівень професійної підготовки адвокатів та бюджетного і фінансового управління нею. Окреслив напрями реформування адвокатури: «короткостроковій перспективі це – визначення видів правової допомоги, які можуть надаватись лише адвокатами, що дасть змогу підвищити рівень надання правової допомоги та якість здійснення правосуддя в цілому; підняття іміджу на інституційному рівні Національної асоціації адвокатів України та забезпечення належної професійної діяльності адвокатури; забезпечення балансу повноважень в органах адвокатського самоврядування, у тому числі, кваліфікаційній державній комісії адвокатури; підвищення вимог до здійснення адвокатської діяльності, зокрема, посилення професійних, моральних та етичних вимог до осіб, які мають намір отримати статус адвоката тощо».

 

V Всеукраїнський форум Асоціації адвокатів ...
V Всеукраїнський форум Асоціації адвокатів ...
V Всеукраїнський форум Асоціації адвокатів ...