До дня писемності, колектив ЮК «АСТРЕЯ» презентували тему: «СЛОВО ПРО ЗАКОН І БЛАГОДАТЬ. ПОВЧАННЯ ВОЛОДИМИРА МОНОМАХА ДІТЯМ»

09 листопада 2016 року

Факультет права та міжнародних відносин, м. Київ

 

День писемності в Україні святкується протягом 8-9 листопада, відколи у 1997 р. указом президента «Про День української писемності та мови» від 6 листопада 1997 р. за підтримки та ініціативи громадських організацій було прийняте рішення відзначати свято щорічно, з метою поширення рідної мови, її глибокого вивчення та консолідації українського суспільства. На підтримку традицій, колектив ЮК «Астрея» підготували та виступили із презентацією – «Слово про закон і благодать. Повчання Володимира Мономаха дітям». На заході були присутні студенти правники, декан Факультету права та міжнародних відносин, керівники кафедр факультету.

З привітальними словами до всіх присутніх на заході звернулися Ігор ГРИЦЯК – декан Факультету права та міжнародних відносин та Анфіса НАШИНЕЦЬ-НАУМОВА – завідувач кафедрою публічного та приватного права. У своїй промові вони звернули увагу на те, що відповідний захід сьогодні є дуже важливою і вчасною складової об’єднання всіх українців держави і світу. Сьогодні, як ніколи наш народ потребує і уваги, і допомоги, сотнями років українська мова, традиції, культура та звичаї зазнавали переслідувань та утисків, то від Польської корони, Австро-Угорської і Російської імперій, потім Комуністичної партії Радянського союзу. 2014 р. над Україною нависла нова загроза, що спричинила реальні наслідки для територіальної цілісності України та його народи. На Сході України відбуваються реальні воєнні дії, в яких загинуло станом на 2016 р. понад 5 тис. цивільних осіб та військовослужбовців, окупація Кримського п-ва Російською Федерацією вилилась у масову дискримінацію корінного татарського населення, яке змушене полишати рідну землю і переселятися до небезпечних регіонів України. За роки своєї незалежності Україна вперше зіштовхнулася з проблемою переселенців, змушених залишати свої домівки у Луганській та Донецькій областях, АР Крим. На початку 2016 р. у Мінсоцполітики було зареєстровано 1 млн. 707 переселенів, враховуючи погіршення ситуації на Сході України та в Криму, також латентний бік ситуації, кількість внутрішньо переміщених осіб має добігати 2 млн.

Виступаючи, Андрій ЧЕРНЕГА – завідувач ЮК «Астрея» звернув увагу присутніх на тому, що 2013-2016 рр. багаті на знаменні історичні дати. Так, 2013 р. є роком відзначення 900 ліття від коли Володимир Мономах зійшов на Київський престол; 2015 р. відзначали1000-річчя від дня смерті великого київського князя Володимира Великого. А в лютому 2106 р. сповниться 522 роки від коли у м. Києві було запроваджене магдебурзьке право, власне, яке започаткувало місцеве самоврядування на території України. Період Великих князювань від Володимира Великого до Володимира Мономаха вважається тим потужним державницьким, духовним та культурним розвитком Подніпровської держави, імпульс якого був закладений їхніми попередниками – Києм, Аскольдом і Діром, Ольгою і Святославом. Офіційне хрещення Русі-України у 988 р. Володимиром Великим піднесло Київську державу на новий рівень та поставило поряд з такими розвинутими і могутніми країнами того світу, як Болгарія, Угорщина та Візантія. Свідчило про високий рівень загальнолюдського та цивілізаційного розвитку нашого суспільства. А сприйнявши хрещення, ознайомившись із історією інших народів через перекладені твори грецької античної і християнської літератури, українці почали аналізувати історичний досвід власного суспільства.

Християнська релігія та книжництво, як і освіта та династичні союзи, сприяла виробленню в суспільстві спільного державницького світогляду й спільних духовних та культурних цінностей. Християнський світогляд зміцнював саму людину. Якщо язичництво культивувало залежність людини від сил природи, страх перед нею, то християнський світогляд стверджував її владу над цими силами, вивільняв людину від сил землі, води, неба, підносив її дух, робив господарем землі, стверджував, що за свої вчинки людина відповідає лише перед Богом. Як писав Іларіон у «Слові о законі і благодаті» - «Отоді пітьма бісослужіння щезла і слово євангельське землю нашу осіяло», «Бог нам помилував і нас не забув… і до розуму істинного привів… і розсіяло і в нас світло розуму».

Слово Іларіона та Повчання дітям Мономаха – це, в першу чергу, політико-правові, а потім вже теоретико-богословські твори, які пропагують ідеї гуманності, справедливості та законності; освіченість та знання, морально-етичні правила поведінки; закликають нас до опікування своєю землею, оберігати її від зовнішніх ворогів, зберігати єдність та мир Києво-Руської держави. «Великий князь має буди щедрим і піклуватися про своїх підданих, бідних та немічних громадян. Виявляти милосердя, полегшувати податковий тиск і звільняти від важких форм фізичної експлуатації. Правосуддя має здійснюватися лише за законом: «Менше карай, много милуй !» - «Слово про закон і благодать».

Порада любити свою Батьківщину від Володимира Мономаха – захищати її від ворогів, бути хоробрим, трудитися, бути гуманними, чуйним до людей, поважати старших, жаліти дітей, сиріт, поважати жінок: «Перш за все не забувайте убогих, а яко можете, по силі годуйте їх і подавайте сиротам. І вдову захистіть, не дайте сильним губити людину. Хто б не був, правий чи винний перед вами, не вбивайте і не веліть убивати його; якщо і завинив хто в смерті, не губіть християнської душі. Якщо ж вам доведеться цілувати хрест перед братами своїми або перед будь-ким, то перше спитайте свого серця, на чому ви зможете стояти твердо, і тільки тоді цілуйте, а поклявшись, не переступайте клятви, бо загубите душу свою. Ніколи не майте гордощів у своєму серці і в розумі, а скажіть: сьогодні живий, а завтра помру; смертні ми. Старих шануйте, як батька, а молодих, яко братів …при старших годиться мовчати, премудрих слухати, старшим підкорятися, з рівними і молодими мати згоду і бесіду вести без лукавства, а щонайбільше розумом вбирати. Не лютувати словом, не ганьбити нікого в розмові, не сміятися багато. Очі тримати донизу, а душу вгору. В домі своєму не ледачкуйте… Брехні остерігайтесь і пияцтва, і облуди, від того душа гине і тіло».

Як бачимо звернення Іларіона та Мономаха до своїх дітей, княжих владик та суспільства в цілому, хоч і написані майже тисячу років тому, залишаються актуальними і сьогодні, коли відбуваються реформи у всіх сферах суспільного та політичного життя країни, а недовіра до глави держави та уряду призвели до відцентрованих тенденції на Україні, втрати контролю над Східними регіонами та окупації півострова Крим.