Колектив ЮК «АСТРЕЯ» Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка взяв участь у відкритті Всеукраїнського тижня права

Дата проведення: 5 грудня 2016 року

Місце проведення: Міністерство юстиції України, м. Київ, пров. Рильського, 10

 

Колектив ЮК «Астрея» взяв участь у відкритті Всеукраїнського тижня права, що відбувся у актовій залі Міністерства юстиції України. Всеукраїнський тиждень права запроваджено Указом Президента України від 08 грудня 2008 р. №1149/2008 з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини і проводиться щорічно, в тиждень, що включає День прав людини, який відзначається у світі на честь проголошення Генеральною Асамблеєю ООН «Загальної декларації прав людини» (грудень 1948 р.). Організаторами заходу виступили Міністерство юстиції України спільно з Координаційною радою молодих юристів України, за всебічної підтримки правничих інституцій, засобів масової інформації, міжнародних організацій, зокрема Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Справедливе правосуддя».

На відкритті Всеукраїнського тижня права були присутні представники державних урядових установ, науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів юридичного спрямування України та міжнародних організацій, Верховного Суду України та Конституційного Суду України, зокрема Юрій БАУЛІН – українськийправознавець, брав участь у підготовці проектів Бюджетного, Податкового та Кримінального кодексів України , Суддя Конституційного Суду України , з 18 березня 2014 року голова Конституційного Суду України; Василь ГУМЕНЮК – суддя Верховного Суду України, заслужений юрист України, нагороджений Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня; Юрій ШЕМШУЧЕНКО – директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, завідувач відділу конституційного права та місцевого самоврядування, доктор юридичних наук, професор, академік НАН України, академік Академії правових наук України; Володимир КОВТУНЕЦЬ – українськийполітик, перший заступник міністра освіти і науки, народний депутат України 2-го скликання; Верба ВАЙДОТАС – посол з Литви, координатор проектів ОБСЄ в Україні з вересня 2014 року; Ганна ОНІЩЕНКО – міністр Уряду України, письменниця; Тетяна ВАРФОЛОМЕЄВА – ректор Академії адвокатури України , член-кореспондент Національної академії правових наук України, член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України, заслужений юрист України, кавалер ордену Княгині Ольги ІІІ ступеня; Наталія ОНІЩЕНКО – член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений юрист України, нагороджена Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки; Андрій БУТЕНКО – голова Координаційної ради молодих юристів при Міністерстві юстиції України.

Відповідний захід не тільки вшановує Декларацію прав людини та вивищує, проголошені нею, природні та соціальні права над інтересами окремих соціальних груп чи інтересами держави, а й нагадує нам, про те що становлення громадянського суспільства і правової держави в Україні можливе лише за активної та дієвої участі українського правництва. Кожен правник особисто, державна чи приватна інституція повинна своїм практичним внеском сприяти цьому становленню. Професія юриста в Україні широко визнана, її елітність і значимість підкреслюється на рівні професійних свят – День юриста, День працівників суду, День адвоката, День працівників прокуратури, День нотаріуса, тощо. Всеукраїнський тиждень права також можна вважати професійним святом юристів, оскільки він підкреслює соціальну сутність та цінність права, значимість правників для суспільства, власне саме в цей період з 5 по 9 грудня 2016 року правники в Україні здатні присвятити більше часу та енергії суспільству.

Тиждень права проводиться у багатьох провідних країнах світу і носять організований та системний характер, відбуваються за підтримки держави, професійних і громадських організацій. Так, у Німеччині на рівні федеральних проводиться щорічний «Тиждень юстиції» (Woche Justiz der) – комплекс правоосвітніх заходів у формі дня відкритих дверей судів і безоплатних консультацій. У США 1 травня щороку відзначається «День права» (Day Law) – щорічні правові заходи.

Проведення тижня права має на меті утвердження поваги до права та довіри до правників як правової традиції в українському суспільстві; підвищення рівня правової культури та подолання правового нігілізму у населення, його поінформованості щодо конституційних прав, свобод та обов'язків громадян, можливостей їх реалізації та захисту.

В рамках тижня заплановано проведення в Україні таких заходів: тематичних заходів інформаційного, освітнього та виховного характеру у навчальних закладах, закладах культури, військових частинах; навчань, лекцій, бесід з працівниками підприємств, установ, організацій та в установах виконання покарань з питань захисту прав людини; книжкових виставок, презентацій видань про права людини та іншої літератури правового змісту; науково-практичних конференцій, семінарів, дискусій, майстер-класів провідних юристів, присвячених проблематиці прав людини, захисту прав учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб; виставки-форуму «Правники – суспільству» (7-8 грудня); Міжнародного правничого конкурсу імені В. М. Корецького (5-8 грудня); Всеукраїнського уроку «Права людини» у навчальних закладах з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини (9 грудня).

 

Колектив ЮК «АСТРЕЯ» Факультету права та мі...
Колектив ЮК «АСТРЕЯ» Факультету права та мі...
Колектив ЮК «АСТРЕЯ» Факультету права та мі...
Колектив ЮК «АСТРЕЯ» Факультету права та мі...
Колектив ЮК «АСТРЕЯ» Факультету права та мі...
Колектив ЮК «АСТРЕЯ» Факультету права та мі...
Колектив ЮК «АСТРЕЯ» Факультету права та мі...