Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної деонтології Факультету права та міжнародних відносин знайомиться з особливостями підготовки майбутніх поліцейських

Дата проведення заходу: 11 квітня 2019 року

Місце проведення заходу: м. Київ, вул. Генерала Карбишева, 3, ННУ №2 НАВС

11 квітня 2019 року, студенти-правники першого курсу, в межах вивчення курсів Юридичної деонтології та Судових і правоохоронних органів України, разом із студентами консультантами ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин, мали можливість дізнатися про особливості становлення, розвитку, діяльності та функціонування, реформування органів внутрішніх справ України (правозахисних органів), їх основного органу – міліції, тепер вже поліції України.

Захід відбувся завдяки зусиллям організаторів – Юрія Приходька – доцента кафедри криміналістичного забезпечення та судових експертиз навчально-наукового інституту № 2 НАВС, Віталія Редька – фахівця першої категорії з виховної роботи, Олександра Садченко таОлени Воробей – професорів, Олени Кафанової – доцента кафедри криміналістичного забезпечення та судових експертиз, Ігоря Мазура – професора кафедри вогневої підготовки НАВС.

Студенти Університету Грінченка дізналися про історію Закладу, зокрема про те, що у недалекому минулому ННІ № 2 був третім серед чотирьох факультетів в м. Києві та по всій Україні у системі закладів освіти МВС і називався з 1997 року – Слідчо-криміналістичним факультетом, пізніше – Факультет підготовки слідчих та криміналістів Національної академії внутрішніх справ України, випускником якого у 2000 році став Андрій Чернега. Зі зміною статуту, в 2002 році, в інституті були створені: факультет підготовки слідчих, відділення підготовки експертів, 5 кафедр (криміналістичних експертиз, спеціальної та фізичної підготовки, організації розслідування злочинів, кримінального права, кримінального процесу), курси перепідготовки та підвищення кваліфікації, лабораторія проблем розслідування злочинів. Керівництво інститутом з 2002 року по 2005 рік здійснював к.ю.н, доцент, полковник міліції Олександр Садченко. З 2013 року в зв’язку з реформуванням міліції та ОВС вцілому, відбулися і організаційно-штатні змінами в Інституті, який було перейменовано в Навчально-науковий інститут підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів, а у 2015 – Навчально-науковий інститут № 2.

Особливе місце в організації навчання курсантів в інституті належить музею судових експертиз, який був відкритий у 2002 році, власне з нього і почалося знайомство студентів з Інститутом. Протягом 1997-2001 рр. для нього збиралися цікаві експонати, пов’язані з експертним і техніко-криміналістичним забезпеченням розкриття, розслідування та попередження злочинів, а також висвітленням наукових досягнень в галузі теорії судової експертизи. Музей нараховує понад 1000 експонатів: вогнепальна та холодна зброя, вибухові пристрої, наркотичні речовини, документи, зразки кримінальних справ та відповідні речові докази, технічні засоби експертних досліджень вітчизняного та іноземного виробництва, фотографії тощо. У 2004 році музей став структурною частиною багатофункціонального музею Міністерства внутрішніх справ.

Студенти ознайомилися із навчальним процесом курсантів, відвідали аудиторії та профільні кафедри – криміналістичного забезпечення та судових експертиз, вогневої та спеціальної фізичної підготовки, поспілкувалися з практичними працівниками, які розповіли про особливості практичної підготовки майбутніх поліцейських-криміналістів та експертів. Особливі враження у студентів залишилися після відвідання комплексу з вогневої підготовки – тиру та спеціально обладнаних для занять кімнат, де вони мали можливість ознайомитися із різними видами табельної вогнепальної зброї працівників поліції, її тактико-технічними характеристиками, правилами поводження та особливостями використання та застосування її у практичній діяльності. Студенти відчули атмосферу відповідальності та ступінь складності у професії поліцейських, адже застосування зброї завжди тягне за собою серйозні наслідки, як для правопорушника так і для самого правоохоронця.

Студенти-консультанти мали чудову можливість поділитися власним досвідом у сфері надання безоплатної правової допомоги з кліністами Інституту – юридичною клінікою «EXPERT», яка входить до Асоціації юридичних клінік України.

Захід завершився спільною фотосесією. Студенти отримали багато нових цікавих фактів про поліцію – як основний правоохоронний та правозахисний орган України, особливості здійснення досудового розслідування та проведення криміналістичних експертиз.

 

Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...
Колектив ЮК «Астрея» та Центр юридичної део...