Фестиваль науки - 2024: Наукова дискусія «Перспективи українознавчих студій у Вільному університеті Брюсселя»

Фестиваль науки - 2024: Наукова дискусія «Перспективи українознавчих студій у Вільному університеті Брюсселя»14 травня 2024 року
Київський столичний університет імені Бориса Грінченка

 

 

14 травня 2024 року на Факультеті української філології, культури і мистецтва Київського столичного університету імені Бориса Грінченка у межах Фестивалю науки – 2024 відбулася наукова дискусія між бельгійськими й українськими науковцями «Перспективи українознавчих студій у Вільному університеті Брюсселя», у фокусі уваги якої було обговорення перспектив українознавчих студій у Вільному університеті Брюсселя (Королівство Бельгія).

Модерувала захід – Олена Григоревська, професор кафедри інформаційних комунікацій Факультету української філології, культури і мистецтва Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, доктор наук із соціальних комунікацій, професор.
Вільний університет Брюсселя (ULB) – Королівство Бельгія, здійснює масштабну наукову, освітню, соціокультурну й інформаційну діяльність. З перших днів повномасштабного вторгнення рашистів на територію України заклад виявив чітку позицію щодо всебічної підтримки українського народу. Університетська спільнота ULB активно підтримує науково-педагогічних працівників, науковців і здобувачів України, які опинилися у складних умовах під час російсько-української війни.

Під час зустрічі Од Мерлін, професор політології Факультету філософії та соціальних наук ULB, зазначила, що університетська та громадська підтримка України має різні форми – наукові дискусії й конференції, звернення університетів і громадських організацій, проведення досліджень, спілкування та співпраця з науковцями й фахівцями Національного агентства із забезпечення якості вищої України.

Оксана Козлова, викладач Департаменту перекладів Факультету літератури, перекладу та комунікації ULB, представила основні проєкти, що реалізує або підтримує університет у співпраці з іншими європейськими організаціями, зокрема Європейською мережею солідарності з Україною, Інститутом європейських досліджень та ін. (виставкова діяльність, започаткування кінолекторію «Час України – подорож українським кіно» з перегляду українських фільмів – за підтримки Довженко-центру у Києві та фінансування Культурної комісії ULB; відкриття вечірніх курсів вивчення української мови тощо).

Колін Маєстрачі, докторант політології Факультету філософії та соціальних наук ULB, презентувала результати власного дослідження, присвяченого траєкторіям залучення українських військових у російсько-українській війні з 2014 по 2021 рік. Дослідження здійснюється на межі політології, соціології війни та соціології залучення і ґрунтується на методології глибинних інтерв’ю. Колін Маєстрачі шукає відповіді на такі питання: що саме стимулювало цивільних осіб, які не мають військового досвіду, приєднатися до української армії або добровольчих батальйонів весною 2014 р.; як цей досвід вплинув на життя людей; як учасники бойових дій повертаються до цивільного життя.

У дискусії взяли участь науково-педагогічні працівники Факультету української філології, культури і мистецтва Київського столичного університету імені Бориса Грінченка та представники партнерського Національного університету «Одеська політехніка». Під час заходу учасники мали змогу дізнатися більше про підтримку європейською університетською спільнотою українських науково-педагогічних працівників і студентів, проведення досліджень і наукових заходів, розвиток освітніх і соціокультурних проєктів у Вільному університеті Брюсселя. Визначені перші перспективи спільної дослідницько-інформаційної діяльності.

Щиро вдячні нашим бельгійським колегам за солідарність з Україною та українським народом, підтримку дослідників, викладачів і студентів!

Ціль 17. Партнерство заради сталого розвитку

Матеріали надані НМЦ досліджень, наукових проєктів та програм

Фестиваль науки - 2024
Фестиваль науки - 2024
Фестиваль науки - 2024
Фестиваль науки - 2024