Звернення Вченої Ради КМПУ імені Б.Д. Грінченка

news_2010_03_24_21

Звернення Вченої ради КМПУ імені  Б.Д.Грінченка до Київського міського Голови

Л.М. Черновецького та   депутатів Київської міської ради

 


 

Високоповажний Леоніде Михайловичу!

Шановні депутати!

З метою забезпечення зростаючих освітніх запитів киян, підготовки фахівців відповідно до потреб органів місцевого самоврядування та державного управління міста Києва, розширення можливостей для здобуття вищої освіти киян з особливими потребами (інвалідів), усунення   розриву між потребами ринку праці та якістю підготовки фахівців у ВНЗ, координації наукових досліджень з пріоритетними напрямками розвитку міста Києва, налагодження партнерської взаємодії між нашим Університетом і роботодавцями, підприємствами, установами та організаціями міста Києва виникає потреба в розширенні напрямів підготовки в КМПУ імені Б.Д. Грінченка відповідно до потреб столиці. Проте Університет на сьогодні орієнтований лише на потреби в підготовці та підвищенні кваліфікації педагогічних кадрів, а його статус, як педагогічного університету, звужує можливості проходження ліцензування та акредитації за необхідними місту напрямами підготовки.

Відповідно до  «Переліку напрямів, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра», затвердженого Постановою КМ України від 13.12.2006 р. №1719 ряд педагогічних спеціальностей на рівні підготовки бакалавра перенесено із напряму 0101 Педагогічна освіта до інших, так званих профільних напрямів. Наприклад, спеціальності «Образотворче мистецтво», «Музика» перенесені до напряму «Мистецтво», спеціальність «Фізична культура» до напряму «Фізична культура, спорт і здоров’я людини», спеціальність «Історія» до  напряму «Суспільно – політичні науки», що може призвести до їх вилучення з педагогічних вузів.

Зазначений «Перелік напрямів, за  якими здійснюється підготовка  фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра» ставить КМПУ імені Б.Д. Грінченка  у роль непрофільного навчального закладу  за  рядом спеціальностей, з яких традиційно відбувалась підготовка фахівців,  що ускладнює ліцензування (відкриття) нових, вкрай необхідних для розвитку столичної освіти, напрямів і спеціальностей. Так, наприклад,  МОН України відмовив Університету в ліцензуванні напряму «Менеджмент» як непрофільному ВНЗ, не зважаючи на наявність висококваліфікованих фахівців, у тому числі докторів наук та семирічний досвід перепідготовки за цим напрямом. Аналогічна ситуація може повторитися за  напрямом підготовки «Економіка підприємств» із спеціалізацією «Економіка освіти», на напрямом «Право» із спеціалізацією «Освітнє законодавство», навіть, не зважаючи на те, що вони орієнтовані на потреби системи освіти.

Зважаючи на викладене, Вчена  рада Університету звертається до Вас, Леоніде Михайловичу та  депутатів Київської міської ради з пропозицією розглянути питання про перейменування Київського міського педагогічного університету імені Б.Д. Грінченка в Київський університет імені Бориса Грінченка. Таке перейменування дасть можливість зберігаючи, як основний напрям підготовки – педагогічний, а також усю систему післядипломної педагогічної освіти та координації методичної діяльності, розширити напрями підготовки фахівців для потреб столиці. Київський університет імені Бориса Грінченка може стати вищим навчальним закладом м. Києва, спроможним забезпечити підготовку фахівців, які повністю відповідали б потребам системи освіти, органів самоврядування та державного управління міста.

В Україні аналогічні трансформації з профільними педагогічними університетами відбулися в Житомирі, Івано-Франківську, Херсоні, що відкрило нові перспективи розвитку для відповідних університетів. Окрім того, в столицях багатьох країн функціонують відповідні університети, зокрема, Лондонський столичний університет (London Metropolitan University) - один із найбільш потужних у родині класичних університетів Великої Британії пропонує програми всіх освітньо-кваліфікаційних рівнів. Перелік спеціальностей, що пропонується в університеті, формується у співпраці із роботодавцями та керівними сфер бізнесу, індустрії, фінансового сектору та інших професійних секторів. Результатом такої тісної співпраці є висока якість освіти, що відповідає потребам міста. Токійський столичний університет (Tokyo Metropolitan University) - має 5 факультетів, центр досліджень проблем міста та 5 професійних шкіл із загальною кількість студентів – 6500 осіб. Сфокусований на дослідженнях проблем столиці і пропонує навчальні програми всіх рівнів і форм. Перелік напрямів підготовки: соціальні та гуманітарні науки, право, економіка, менеджмент, інженерія, урбаністика. Столичний університет Праги (Metropolitan University Prague) - заснований в 2001 році, навчається 4000 студентів, щорічний набір – 1000 осіб, пропонує навчальні програми всіх освітніх рівнів, перелік напрямів підготовки / досліджень: міжнародні зв’язки, європейські студії, індустрія, державне та регіональне управління, міжнародна торгівля, гуманітарні науки, філологія (англійська, німецька, французька, іспанська).

Як  видно, наша ініціатива цілком узгоджується з вітчизняним і зарубіжним досвідом, вона відкриває нові перспективи  для єдиного університету, що фінансується з бюджету міста Києва, зокрема  в залученні позабюджетних коштів.

Наш Університет носить ім'я видатного українця Бориса Дмитровича Грінченка – письменника, етнографа, фольклориста, педагога, укладача першого в історії науки словника української мови, відомого громадського і політичного діяча, який у 1901 – 1910 роках жив у Києві. Розширення напрямів підготовки в Університеті якнайповніше буде відповідати масштабу цієї історичної постаті.

З повагою, члени Вченої ради КМПУ імені  Б.Д. Грінченка:

_______________ Огнев’юк Віктор Олександрович доктор філософських наук

професор, член –кореспондент Академії педагогічних наук України, заслужений працівник освіти України, ректор, голова Вченої ради

_______________ Хоружа Людмила  Леонідівна доктор педагогічних наук

професор

_______________ Жильцов Олексій  Борисович кандидат педагогічних наук

доцент

_______________
Турунцев Олександр Петрович
проректор з  організаційних питань та адміністративно - господарської роботи
_______________
Мартиненко Світлана Миколаївна
доктор педагогічних наук

доцент

________________
Калашнікова Світлана Андріївна
кандидат наук з державного управління, доцент
________________ Караман Ольга  Володимирівна кандидат педагогічних наук

доцент, учений секретар

________________ Войцехівський Михайло Федорович директор Інституту післядипломної педагогічної освіти

доцент

________________ Бондарева Олена  Євгенівна директор Гуманітарного інституту, доктор філологічних наук, професор
________________ Безпалько Ольга  Володимирівна директор Інституту психології і соціальної педагогіки, доктор  педагогічних наук

професор

________________ Линьов Костянтин  Олександрович директор Інституту лідерства, освітнього законодавства і політики, кандидат наук з державного управління

доцент

________________ Волинець Катерина Іванівна директор Інституту дошкільної, початкової і мистецької освіти, кандидат педагогічних наук, заслужений працівник освіти України
________________ Присяжнюк Аліда  Іванівна директор Університетського  коледжу, заслужений вчитель України
________________ Караман Станіслав  Олександрович доктор педагогічних наук

професор

________________ Лозко Галина Сергіївна доктор філософських наук

доцент

________________ Левітас Фелікс Львович доктор історичних наук

професор

________________ Єременко Олена  Володимирівна доктор філологічних наук

доцент

________________ Іваницька Ольга Михайлівна доктор наук з державного управління

доцент

________________ Бобрицька Валентина  Іванівна доктор педагогічних наук

доцент

________________ Перевозчиков  Віктор Іванович доктор економічних  наук, професор
________________ Юрченко Віктор Іванович кандидат психологічних  наук

доцент

________________ Соколовська Світлана Володимирівна кандидат педагогічних наук

доцент

________________ Кудикіна Надія  Василівна доктор педагогічних наук

професор

________________ Жорнова Ольга  Іллівна доктор педагогічних наук

доцент

________________ Надтока Геннадій Михайлович доктор історичних наук

професор

________________ Сергєєнкова Оксана Павлівна доктор психологічних  наук

доцент

________________ Олексюк Ольга  Миколаївна доктор педагогічних наук

професор

________________ Бєлкіна Елла Вікторівна кандидат педагогічних наук

доцент

________________ Трухан Олександр  Феодосійович голова первинної  профспілкової організації
________________ Стогній Тетяна Іванівна директор  бібліотеки

________________

Войцевич  Вадим

голова  студентського парламенту

________________

Черкаська Дар’я

голова  студентського наукового