Лекції експертів Альянсу USETI для вчителів загальноосвітніх шкіл м. Києва

DSC0536629-30 жовтня 2013 року
м. Київ, вул. Тичини, 17

 

 

 

29-30 жовтня 2013 року в рамках спільного проекту з Альянсом USETI на базі Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка експертами Альянсу USETI було проведено лекції для вчителів математики, біології та хімії загальноосвітніх шкіл м. Києва.

П. Ярема Бачинський, Директор Альянсу USETI прочитав лекцію на тему «Стандартизоване тестування в системі середньої освіти США». Перед освітянами постають важливі питання, які стосуються вимірювання якості освіти «Чи в достатньому обсязі навчаються учні та чи добре вони засвоюють наданий їм обсяг на урок у середній школі? Чи можуть коли та вчителі не тільки вимірювати досягнуті школярами успіхи, але й визначити їхні навчальні потреб та реагувати на них?». Для відповіді на ці питання на думку п. Яреми Бачинського і необхідне ефективне оцінювання. Найбільшим за масштабом, національно репрезентативним, постійно триваючим оцінюванням того, що знають і вміють американські учні в різних галузях є Національне оцінювання прогресу освіти (National Assessment of Educational Progress, NAEP). Програма NAEP не надає бали особисто учням або школам, хоча на рівні штату можуть повідомлятися результати по вибраним великим міським районам, що відрізняє тестування від ЗНО в Україні.

Наступна лекція була присвячена стандартизованим тестам, що використовуються для вступу до університетів і коледжів США. П. Олена Коцур, координатор з питань розвитку тестування в Україні, ознайомила вчителів київських шкіл з тестами, що використовуються при прийомі на бакалаврські програми, а саме, Advanced Placement (AP), SAT, ACT.

Учні старших класів мають право записатися на тест AP, які оцінюються за 5-бальною шкалою та подавати свої бали при вступі до коледжу чи університету. Тест SAT – перевіряє навички читання, письма та математики та не включає логічне або абстрактне мислення. Предметні тести SAT поділяються на п’ять загальних предметних галузей: англійська мова, історія, мови, математика та природничі науки. Тест ACT – стандартизований тест для перевірки досягнень у старших класах середньої школи та вступу до коледжів у США.

П. Олена Коцур розповіла про стандартизовані тести, що використовуються при прийомі на програми вище рівня бакалавра та звернула увагу на переваги та недоліки різних тестових завдань за галузевою спрямованістю.