Майстер-клас зірки світового вокалу Людмили Монастирської

DSC0536623 квітня 2014 року
м.Київ, бульвар О.Давидова, 18/2

 

 

 

   В актовій залі Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка відбувся майстер-клас Заслуженої артистки України, талановитої оперної співачки світового рівня Людмили Монастирської. Цією подією кафедра академічного та естрадного вокалу започаткувала серію майстер-класів, які відбуватимуться в рамках науково-мистецького проекту «Видатні імена національного музичного мистецтва України».

   Людмила Монастирська продовжує вокальні та педагогічні традиції таких славетних митців як Іван Гнатович Палівода, який був її викладачем вокалу в Київському музичному училищі імені Р. Глієра та Діани Гнатівни Петриненко – народної артистки України, професора Національної музичної академії імені П. Чайковського.

   Слід зазначити, що Людмила Монастирськаволодіє рідкісної краси лірико-драматичним сопрано широкого діапазону - вільним і насиченим у всіх регістрах, з розкішним тембром. Неабиякий акторський талант дозволяє їй створювати драматичні образи, розкривати найскладніші характери своїх героїнь. Сучасна зарубіжна критика називає Людмилу Монастирську однією  з найталановитіших співачок світового вокального мистецтва, ставлячи її ім’я поряд із Соломією Крушельницькою, Марією Каллас, Монсерат Кабальє. Підтвердженням неабиякого таланту української вокалістки є численні контракти з відомими театрами світу, серед яких: «Ла Скала», «Метрополітен Опера», «Ковент Гарден».

   На оперній сцені Людмила Монастирська дебютувала партією Тетяни з опери Петра Чайковського «Євгеній Онєгін»; згодом успішно виконала головну роль Тоски в однойменній опері Дж.Пуччіні на оперних сценах Німеччини та Італії, а також роль Леді Макбет в опері Дж.Верді у Лондоні. Людмила Монастирська співала разом з Лео Нуччі та Плачідо Домінґо у Лондонському Королівському оперному театрі в опері Верді  «Набукко», де виконала роль Абігайль. До того ж її виконання партії Аїди з однойменної опери Дж.Верді вважається найкращим у світі. Надзвичайно приємно констатувати, що Людмила Монастирська є патріоткою України і ніколи не залишала сцену Національної опери України де і сьогодні бере участь у провідних виставах театру.

   Безпосередньо майстер-клас пройшов у дуже теплій, дружній та одночасно професійній атмосфері. Були задіяні студентка ІІІ курсу Тамара Давлатова, магістрантка Олександра Кручок, а також студентка Національної музичної академії України імені П.І.Чайковсько Лілія Худич-Ткачова. Людмила Монастирська продемонструвала високий професіоналізм як учасникам майстер-класу, так і глядачам,  присутнім в залі.  Не менш вражаючим було почути музичні твори у її виконанні: українську народну пісню «Чотири воли пасу я», яку присвятила пам'яті Івана Паліводи. На останок виконала російський романс «Ночь светла» у подарунок всім слухачам, які були зачаровані неймовірним, зворушливим, проникливим співом.На заході були присутні представники мас-медіа, зокрема газета «День» та газета «Культура» , телеканал «Спільнобачення».  Звісно, що такі зустрічі залишають враження на все життя, особливо у свідомості студентів, чий світогляд та професійне сприйняття лише формуються, одночасно наповнюючись мріями. Адже вчитися мистецтву у видатних постатей, вбираючи в себе енергетику талановитої особистості – це є чи не найкращим стимулом для навчання та досягнення своєї професійної мети.

   Необхідно додати, що музичний супровід заходу забезпечували кращі концертмейстери кафедри академічного та естрадного вокалу, лауреати міжнародних конкурсів Ганна Шепеленко та Ірина Антіпіна.

   Художній керівник  – старший викладач кафедри,  майстер музично-драматичної режисури Лариса Леванова.

   Науково-методичне забезпечення – кандидат мистецтвознавства, доцент Тетяна Зінська.

   Автор ідеї та організатор заходу - Заслужена артистка України, доцент Рімма Шаповалова.

IMG_3526
IMG_3529
IMG_3548
IMG_3566
IMG_3583
IMG_3594
IMG_3609
IMG_3623