ЗВЕРНЕННЯ Вченої ради Київського університету імені Бориса Грінченка до Президента України Петра Олексійовича Порошенка

ЗВЕРНЕННЯ  Вченої ради Київського університету імені Бориса Грінченка  до Президента України  Петра Олексійовича Порошенкалистопад 2016 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

Шановний Петре Олексійовичу!

Наближається 1 грудня – дата, визначальна для історії України. Адже саме 1 грудня 1991 року під час загальнонародного референдуму на питання «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» 28 804 071 громадян (90,32% з тих, хто брав участь) висловилися на підтримку державної незалежності, а країна обрала свого першого Президента.

1 грудня 2004 року – це пік загальнонародних протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори, пов’язаних із фальсифікаціями виборів Президента України: саме під народним тиском у цей день Конституційним Судом було прийнято ухвалу щодо незалежності суддів як невід’ємної складової їхнього статусу, і це уможливило швидку реалізацію доленосного рішення щодо призначення у державі ще одного туру виборів.

1 грудня 2013 року, захищаючи честь і гідність молоді та студентів, напередодні по-звірячому побитих силовиками, мільйони українців вийшли на безстрокові акції народного спротиву – і саме за право українського народу на власну людську гідність поклали життя герої Небесної Сотні.

Це особлива дата у новітній українській історії і політиці, коли на загальнонародному рівні українське суспільство щоразу доводить невідворотність своїх конституційних прав і свобод, закріплених, зокрема, статтями 3 та 17 Конституції України, які засвідчують: людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека в Україні виступають вищою соціальною цінністю, права і свободи людини та їхня гарантія визначають сенс і спрямування діяльності держави, а захист суверенітету й територіальної цілісності України є справою всього українського народу.

Пане Президенте!

Звертаємося до Вас з ініціативою проголосити 1 грудня Днем українського народу – народу, який продемонстрував здатність об’єднуватися заради своєї незалежності, свободи, національної та людської гідності.

Український народ вартий такого дня, а всенародне єднання важливе не лише в акціях непокори, а насамперед в ім’я розбудови вільної та незалежної Української Держави.

З повагою –

Вчена рада Київського університету імені Бориса Грінченка.

 

ЗВЕРНЕННЯ