Відкриття виставки старовинної української вишивки, ткацтва та текстилю (з колекції української старовини родини Ульяничів)

1.15 лютого 2013 року
Педагогічний інститут
б-р. О. Давидова, 18/2

 

 

На другий місяць зими припадає одне з найбільших і найшановніших народних свят – Стрітення Господнє, яке відзначають 15 лютого. Саме в цей день у Педагогічному інституті Київського університету імені Бориса Грінченка відбулося урочисте відкриття виставки старовинної української вишивки, ткацтва та текстилю (з колекції української старовини родини Ульяничів).

Плекаємо традиції народу,

Передаємо їх від роду і до роду.

В усі часи єднає покоління

Свята пошана рідного коріння.

 

Яскравим прикладом єднання багатьох поколінь є родина Ульяничів, якій ми завдячуємо за чудові експонати авторської виставки.

У відкритті виставки взяли участь її засновники: філолог, етнограф, автор дослідження українського рушника Ульянич Галина Іванівна; історик, етнограф, автор книги «Етнографія українського народу» Ульянич Анатолій Анатолійович; організатор виставки, продюсер Ульянич Тетяна Анатоліївна. Виставку відвідали ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Олександрович Огнев’юк, проректори, директори Інститутів, студенти і співробітники Педагогічного інституту.

Цікавою родзинкою було театралізоване дійство до свята Стрітення вихованців дошкільного навчального закладу № 619 Дніпровського району.

На відкритті виставки відбулася презентація документального фільму-репортажу продюсерського Центру «Мистецька Садиба» «Їдьмо до батьків», який нагадав глядачам про витоки свого коріння, сімейні звичаї, про необхідність шанувати батьків та якомога частіше зустрічатися з ними.

По закінченню урочистостей учасники свята закликали в гості весну та пригощали присутніх обрядовим печивом – «жайворонками»:

Благослови, мати,

Весну закликати!

Весну закликати!

Зиму проводжати!