Презентація пам’ятної монети з нагоди 150-річчя від дня народження Бориса Дмитровича Грінченка

IMG 736421 листопада 2013 року
м. Київ

 

 

 

Нацбанк України, продовжуючи серію «Видатні особистості України», 22 листопада 2013 року вводить в обіг пам’ятну монету «Борис Грінченко».

Презентація монети відбулась 21 листопада 2013 року в столичному музеї Бориса Грінченка у Київському університеті імені Бориса Грінченка. У заході взяли участь заступних начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Нацбанку України Вікторія Сузанська, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев'юк та автор ескізів цієї монети Наталія Фандікова.

Заступник начальника управління нумізматичної продукції та маркетингу Нацбанку України Вікторія Сузанська розповіла, що національний банк України, враховуючи важливість постаті Бориса Грінченка для української культури, відкарбував монету,присвячену 150-річчю від дня народження великого Просвітителя українського народу. Вона також зауважила, що «важко переоцінити вагомий внесок Бориса Грінченка у розвиток українського письменства, педагогіки, лексикографії, літературознавства, етнографії, історії, громадсько-політичної діяльності цієї епохи».

Крім того, вона повідомила, що монету «Борис Грінченко» номіналом дві гривні виготовлено з нейзильберу, тираж її становить 20 000 штук, а вартість − 20 гривень.

Ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев'юк подякував керівництву та колективу Нацбанку України за увагу до видатної із знакової постаті в історії національної культури та зазначив: «Головної справою його життя стало виховання у молоді любові до рідної землі та української мови. Своїм життям і творчим шляхом Борис Грінченко утверджував значущість і важливість вчинків кожного для загальної справи. Тому місією Київського університету імені Бориса Грінченка є сприяти кожному в цілісному розвитку і лідерському становленні, служити людині, громаді, суспільству.».

Відеоматеріали цієї визначної події ви можете переглянути сьогодні (21 листопада 2013 року) на телеканалах:

  • «Тоніс» о 18.30 та 21.00
  • «БТБ» о 20.00