Всеукраїнська студентська науково-практична конференція „Громадські ініціативи молоді – основа соціально-економічної перебудови України”

preview 11 03 str rozv osv25 березня 2015 року
м. Київ, вул. М. Тимошенка, 13-Б

 

 

 

25 березня в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулася щорічна Всеукраїнська студентська науково-практична конференція „ Громадські ініціативи молоді – основа соціально-економічної перебудови України”.

З вітальним словом до учасників конференції звернулась Людмила Леонідівна Хоружа, проректор з наукової роботи Університету, доктор педагогічних наук, професор, яка зазначила, що метою конференції є активізація наукового мислення студентів щодо продукування та ефективного вирішення наукових ідей, громадських і соціальних ініціатив у відповідності до потреб сучасного суспільства. Наголосила, що активна громадська позиція молоді сприяє формуванню патріотичних почуттів, національної свідомості, гідності, поваги до України, рідного міста та своєї альма-матер. Л.Л. Хоружа звернула увагу присутніх, що актуальна проблематика конференції зацікавила студентів не тільки нашого Університету, а ще 11 інших ВНЗ України. Загалом у роботі конференції взяли участь 145 учасників, які представили 105 проектів.

Почесним гостем конференції стала Руслана Лижичко, народна артистка і незламна патріотка України, співачка, громадський діяч, засновник ініціативи „Агентство іміджу України”, президент Міжнародного благодійного фонду „Український світанок”, яка звернулася до молоді зі словами: „Я хочу, щоб у всіх студентів горіли очі, щоби всі завжди були задоволені справою, якою займаєтесь. А головне, щоб вона була корисною для суспільства”. Співачка підкреслила, що Україна сьогодні може собі дозволити амбіцію бо має велику геополітичну роль і залишається в тренді, закликала всіх приєднатися до розробки нової стратегії країни, яка виглядає в світі як інкубатор нової соціальної ідеї, а також попросила повідомляти її про найбільш значущі проекти Університету, що спрямовані на вирішення соціальних і гуманітарних проблем.

Роботу планерного засідання відкрила Марічка Дудар, студентка V курсу спеціальності „Літературна творчість” Гуманітарного інституту, яка розкрила мету та основні напрями діяльності громадської організації „Грінченківська громада”.

З урахуванням того, що Україна зорієнтована на європейські стандарти, наш Університет серед пріоритетних завдань визначив для себе вектор, спрямований на формування соціальної мобільності студентської молоді через служіння. Цей особливий духовний меседж знайшов своє втілення в багатьох соціальних проектах Університету, які були представлені в доповіді Таїсії Юріївні Бєлофастовій, проректора з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи Університету, кандидата педагогічних наук, доцента, а також Анастасії Юрганової, президента Студентського парламенту Університету, студентки ІІІ курсу напряму підготовки «Журналістика» Гуманітарного інституту.

Наступний учасник пленарного засідання – Юлія Завадовська, керівник проектів громадської організації „Асоціація підтримки сталого розвитку” не тільки розповіла студентам про можливості фінансової підтримки наукових та громадських ініціатив, а ще й закликала науковців Університету до розробки спільних проектів для участі в рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій „Горизонт 2020”.

Учасники конференції мали можливість поспілкуватися в режимі он-лайн з Павлом Шопіним, PhD студентом першого року навчання кафедри німецької та нідерландської філології Кембриджського університету. Павло не тільки розповів про громадські ініціативи сучасної європейської молоді та можливості академічної мобільності студентів для їхнього наукового зростання, а ще й окреслив можливості співпраці наукового товариства студентів-грінченківців і студентів Кембриджу.

Ураховуючи, що наш Університет має багато прикладів волонтерських ініціатив з боку викладачів і студентів, доречними були доповіді Тетяни Леонідівни Лях, заступника голови ради Всеукраїнського громадського центру „Волонтер”, доцента кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини, яка поділитися роздумами щодо ролі волонтерства в житті студента, його професійному розвитку та громадянському становленні, Ірини Володимирівни Боднар, віце-президента Всеукраїнської асоціації молодіжного співробітництва „Альтернатива-В”, яка окреслила можливості для українських студентів у контексті міжнародного волонтерства.

Під час пленарного засідання до учасників конференції звернулися Юлія Мархель, президент ГО „Let's Do It, Ukraine”, координатор акції „Зробимо Україну чистою – 2015” та Пауло Де Мундо, волонтер з Італії, які закликали студентів брати участь у різних проектах, реалізовуючи свої громадські ініціати.

Після пленарного засідання студенти взяли участь у презентації конкурсних проектів.

У конкурсі проектів на тему: „Розвиток освіти і науки: студентські ініціативи” переможцями стали:

І місце :

Сараєва Тетяна, Бородавко Марія , студенти V курсу Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка (проект на тему: „Розвиток науки і освіти: студентські ініціативи ”).

ІІ місце :

Постой Ірина, студентка V курсу Гуманітарного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка (проект на тему: „Система забезпечення якості вищої освіти в умовах євроінтеграції (досвід Польщі)”);

Гондюл Олександра , студентка ІІ курсу Інституту суспільства Київського університету імені Бориса Грінченка (проект на тему: „Вплив молодіжних організацій міжнародного спрямування на розширення співробітництва України з іншими державами світу”);

ІІІ місце:

Кичкирук Юлія, студентка ІІІ Житомирського державного університету імені Івана Франка (проект на тему: „Професійна самореалізація студентської молоді в процесі науково-дослідної діяльності”);

Бульба Ірина, Ліщина Ельвіра , студентки ІІІ курсу, Шеремета Роман, студент V курсу Харківського національного університету внутрішніх справа України (проект на тему: „Шляхи удосконалення курсантсько-студентської наукової діяльності у вищих навчальних закладах МВС України”).

У конкурсі проектів на тему: „Студентська молодь з Києвом і для Києва” переможцями стали:

І місце:

Горбачук Дарина , студентка ІV курсу Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка (проект на тему: „“Студентська вечірка за патріотичним „планом Б”);

ІІ місце:

Коровай Катерина, Маматенко Олександр, студенти ІІІ курсу психологічного факультету Інституту кримінально-виконавської служби (проект на тему: „Профілактика булінгу серед молоді м. Києва”);

Ященко Ганна , студентка V курсу Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка (проект на тему: „Плекаємо добро у кожному серці”);

ІІІ місце:

Бунчак Богдан , студент ІІ курсу Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка (проект на тему: „Проект організації благодійної виставки-аукціону “Мистецтво заради сім’ї”);

Горбатовський Дмитро, студент ІV курсу Інституту суспільства Київського університету імені Бориса Грінченка (проект на тему: „Клуб “З компютером та “ти”: інноваційна ініціатива молоді”).

Члени журі зазначили, що всі роботи студентів-переможців відповідають усім критеріям конкурсу, а також спрямовані на вирішення актуальних соціально-економічних проблем.

Переможці конкурсів були нагороджені почесними дипломами та грошовими преміями.

Усі учасники конференції отримали сертифікати.

 

11074093_867275356668009_597169110364570235...
DSCN0335
DSCN0338
DSCN0351
DSCN0364
IMG_0569
IMG_0586
IMG_0597
IMG_0611
IMG_0630
IMG_0665
IMG_0684