AMU Summer School «Історія та археологія»

AMU Summer School «Історія та археологія»

28 травня-03 червня 2023 року

Університет імені Адама Міцкевича (Польща)

 

 

 

З 28 травня 2023 р. - по 3 червня 2023 р. Відейко Марія, аспірантка спеціальності «Історія та археологія», була учасницею міжнародної літньої школи «AMU Summer School» в Університеті імені Адама Міцкевича у Познані (Познань, Республіка Польща) за темою: “Нові міждисциплінарні методи в археології (“New multidisciplinary methods in archaeological practice”).

Програма перебування була дуже насиченою. Розпочалася вона зі знайомства учасників з куратором школи Константином Мазуром та його лекції про університет та програму школи. Відбулася екскурсія по Познані з лекцією доктора Мікаеля Крюгера про історію міста, та Марчіна Ігнащука про археологічні дослідження в центрі міста. Відвідали й музей археології - де вдалося побачити унікальну Єгипетську колекцію. Цього ж дня учасники школи приготували українську вечерю та взяли участь в традиційній інтеграційній зустрічі біля вогнища із польськими студентами сходознавцями.

Заняття проходили в Університеті імені Адама Міцкевича, де Ян Романішин провів екскурсію по факультетах університету. Дуже інформативною була екскурсія бібліотекою. Факультет археології показав свої фонди та лабораторії. Далі прослухали лекції польських археологів, зокрема щодо співпраці з українськими колегами (проф. А. Михайловський, проф. M. Ігнащук, проф. Я. Вербінський ).

Лекцію про неінвазивні методи археологічних досліджень, прочитав проф. Якуб Нєбєщанський. Відбулися практичні заняття на майданчику, де студенти змогли попрацювати з магнітометром, тахеометром. Подальша робота тривала в лабораторії, де Івона Собковяк-Табака ознайомила з наявними сучасними мікроскопами та всі учасники мали змогу попрактикуватися в дослідженні археологічних артефактів та моделюванню зображень в 3D. Також пройшли навчання під керівництвом В. Самбелана з цифрової обробки даних отриманих раніше під час роботи з приладами.

Завершилася літня школа урочистим врученням сертифікатів. Хочеться висловити величезну подяку Університету імені Адама Міцкевича у Познані, всім викладачам та учасникам, за можливість отримати нові знання та хоч на хвилину відволіктися від жаху війни навколо.

Матеріали надані НДЛ інтернаціоналізації вищої освіти

 

AMU Summer School
AMU Summer School
AMU Summer School
AMU Summer School
AMU Summer School
AMU Summer School
AMU Summer School
AMU Summer School