Вітання з Днем української писемності та мови

Шановні грінченківці!

Щиро вітаю Вас з Днем української писемності та мови!

Сьогодні свято української мови та писемності, день, коли у нас є нагода вклонитися Слову в його красі та виразності, влучності та розмаїтті. Мова, душа нації, як величний Дніпро, увібрала крапельки, струмочки, потічки слів, приказок, думок, текстів, живого спілкування. Державність мови є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле, в одну націю, це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку держави.

Борис Грінченко входить в число людей, внесок яких у розвиток і збереження української мови в усьому її розмаїтті найбільший. Справедливо його називали лицарем національної української культури, голосом совісті всього українства, батьком «Словника української мови». Нині ми є свідками того, як українське слово у вирішальні часи новітньої історії зближує українців і формує ставлення світової спільноти до нас як до нації.

Грінченківська спільнота має багаті традиції пошанування української мови, її наукового вивчення, популяризації та піднесення іміджу – від підготовки майбутніх українських філологів, підручників і посібників, постійної участі в різних конкурсах, організації курсів української мови, до залучення медіа та інтернет-простору для навчання української мови, флеш-мобів та презентативних комунікаційних акцій. Саме сьогодні під гаслом «Університет Грінченка – простір української мови» розпочинається рік української мови.

Вітаю усіх з цим святом, і бажаю Вам оберігати та розвивати українську мову, будувати незалежну, не лише політично, а й духовно вільну країну, виховувати гідних представників свого народу і пишатися своєю Батьківщиною.

 

Щиро Ваш,
Віктор Огнев’юк