grinchenkoКорпоративна культура університету – це цілісна система унікальних ідентифікуючих ознак, в основу яких покладено цінності, які визначають філософію його діяльності, ідею (візію) та місію, формують традиції, норми і стилі, способи службових та міжособистісних взаємовідносин, поведінку студентів і співробітників, що відображає рівень досконалості, добропорядності та привабливості університетського бренду в сучасному соціокультурному та науково-освітньому просторі.

В основу корпоративної культури Київського університету імені Бориса Грінченка покладено принцип лідерського служіння. Цей тип лідерства концентрується на особистісному зростанні та добробуті людей і спільнот, з якими спілкується лідер. В той час, як традиційне лідерство передбачає одну людину на вершині владної піраміди, лідери-служителі розділяють владу, намагаються вирішити проблеми інших та допомагають людям рости, розвиватися та показувати найкращі результати.

Роберт Грінліф, автор терміну «лідерство-служіння», запропонував наступні критерії оцінки лідерства людини чи організації: 

  • Чи ті, кому Ви служите, зростають як особистості? 
  • Поки Ви їм служите, чи стають ці люди здоровішими, більш вільними та автономними, а також схильними самим стати лідерами-служителями? 
  • Який вплив має Ваше служіння на найменш привілейовану частку суспільства; чи буде це для них корисним, чи хоча б не погіршить їхнє становище?

Університет сприяє зростанню студентів як особистостей в декількох напрямках. По-перше, основна мета існування будь-якого вищого навчального закладу – якісна професійна підготовка висококваліфікованих фахівців. По-друге, особистісне зростання реалізується через проведення різноманітних позанавчальних заходів – семінарів, майстер-класів, зустрічей із видатними особистостями, функціонування університетського самоврядування, клубів та гуртків. Викладачі та співробітники Університету також мають можливість підвищити свою професійну кваліфікацію шляхом відвідання семінарів та майстер-класів, дистанційного навчання та відвідування профільних наукових подій.

В Університеті вже три роки функціонує соціальний проект «З Києвом і для Києва», започаткований науково-педагогічним та студентським колективом Університету та спрямований на задоволення освітньо-розвивальних, культурно-дозвіллєвих, спортивно-оздоровчих запитів та потреб мешканців столиці. Соціальний проект створює умови для індивідуальної самореалізації студентів і викладачів та їх активної участі у громадському житті. За допомогою проекту кожен грінченківець може долучитися до служіння громаді, а кожний киянин має можливість сприяти власному особистісному розвитку, отримуючи нові знання, вміння та навички.

Культура лідерства-служіння неможлива без почуття відповідальності за свої дії та вчинки. Саме тому корпоративна філософія – це філософія відповідальності кожного перед один одним, Університетом, київською громадою та суспільством. Ми відповідальні перед Університетом та іншими учасниками спільноти, прагнемо підвищувати якість освітніх послуг, сприяємо ефективному та продуктивному навчальному процесу.

Наш Університет носить ім’я Бориса Дмитровича Грінченка – людини, яка все життя сповідувала культуру лідерського служіння, працювала для розбудови України та сприяла підвищенню рівня освіти українців. Ідейний лідер Університету є прикладом для кожного з нас.

Ще один компонент корпоративної культури Університету – наша символіка, завдяки якій посилюється почуття приналежності до однієї організації. Сюди входить і герб Університету, і його гімн, і елементи корпоративного одягу, що вдягаються на свята, а також наш корпоративний колір - бірюзовий.

Університетські традиції – важлива складова корпоративної культури. Як і в будь-якій сім’ї, грінченківська родина з року в рік дотримується певних звичаїв. Наші свята – урочиста посвята у студенти, святкування Дня Університету та Дня народження Бориса Грінченка, вручення Диплома Університету. Окрім того, ми носимо елементи корпоративної атрибутики в День Університету та під час проведення конференцій, засідань Вченої ради, науково-методичних семінарів, вручення дипломів, посвяти у студенти. А у День державного прапора України, День незалежності України, День народження Тараса Шевченка та День пам’яті Бориса Грінченка ми носимо елементи національного одягу.

Усі стосунки в Університеті будуються на засадах довіри, доброзичливості, підтримки та співробітництва, чесності, справедливості, поваги гідності та прав кожного члена колективу. Ми підтримуємо місію та візію, розділяємо цінності Університету, цінуємо його ділову репутацію та сприяємо формуванню його позитивної репутації в суспільстві.

Найважливіше, що варто знати про корпоративну культуру – вона формується абсолютно кожною людиною, що належить до Університету. На неї впливають студенти, викладачі, співробітники і навіть випускники Університету. Кожен з нас несе відповідальність за те, якою буде наша корпоративна культура, а відповідно, і атмосфера в грінченківській родині.