Огляд дайджесту ЄАУ за жовтень 2020 року

У цьому виданні бюлетеня ЄАУ представлено звіт про «Фінансовий та економічний вплив кризи Covid-19 на університети в Європі». Це перша з двох частин дослідження - Обсерваторія державного фінансування ЄАУ 2020/2021, яка містить дані, що були отримані від 29 університетських систем Європи. Звіт надає детальну картину безпосереднього впливу пандемії на фінансування університетів та пропонує уявлення про наслідки, які очікуються в майбутньому. Він завершується 10 ключовими повідомленнями та низкою рекомендацій університетам та політикам щодо пом’якшення негативних наслідків кризи та перетворення викликів на можливості.

Деталі

 

 

Європейський дослідницький простір (ЄДП) також є основним напрямком роботи ЄАУ. У відповідь на нещодавнє повідомлення Європейської Комісії на цю тему, ЄАУ опублікувала документ «Новий європейський дослідницький простір: нарощування потенціалу шляхом діалогу». У цьому документі Асоціація закликає Комісію ЄС та держави-члени побудувати діалог з університетами та іншими зацікавленими у дослідженнях та інноваціях сторонами щодо засобів та цілей нового ЄДП. Асоціація також закликає до забезпечення стійкого фінансування досліджень та інновацій на європейському та національному рівнях.

Деталі

 

ЄАУ закликає Комісію та країни-члени ЄС залучати університети та інших суб'єктів галузі досліджень та інновацій до прозорого діалогу для з'ясування засобів та цілей нового Європейського дослідницького простору (ЄДП). Зокрема, Асоціація закликає Комісію та країни-члени ЄС:

  • створити разом із науково-дослідною спільнотою широке та перспективне визначення досконалості. За жодних обставин якість досліджень не повинна обмежуватися проксі-показниками на основі публікацій, особливо коли це стосується однієї з ключових дій. Негативні наслідки такої вузької перспективи добре задокументовані і спонукали академічну спільноту розвиватися та розпочинати впровадження більш відповідальних практик оцінювання академічної кар’єри. Стратегічний план ЄАУ пропонує вихідну точку для цього співтворчості, підкреслюючи необхідність переходу до Відкритої науки та інші засоби покращення діяльності європейських університетів як важливих аспектів досконалості.
  • підтримувати збалансований підхід до інклюзивності, який відзначає різноманітність національного контексту, інституційних профілів та місій як ключових сильних сторін європейських досліджень та інновацій. Для держав-членів ЄС, університетів та інших суб'єктів сфери досліджень та інновацій надзвичайно важливо відігравати активну роль у розробці відповідних та адаптованих підходів до нарощування потенціалу та підвищення ефективності.
  • прийняти позитивний та цілісний підхід до рівності, різноманітності та інклюзії. Ці питання є стратегічно важливими для університетів, оскільки збільшення соціального та культурного різноманіття позитивно трансформує суспільство. Включення людей із широкого кола суспільства є перевіреним елементом поліпшення академічного середовища, а не проблемою, яку потрібно вирішувати.
  • виділити основні цінності, такі як інституційна автономія та академічна свобода, як основні принципи нового Європейського дослідницького простору.


Сотні людей взяли участь у поточній серії веб-семінарів ЄАУ "Болонський процес: зустрічі на рівні міністрів". Насправді Асоціація зайнята організацією різноманітних вебінарів та онлайн-заходів, зокрема щорічної конференції ЄАУ 2021 року. Враховуючи поточну кризу в галузі охорони здоров'я, щорічна конференція та Генеральна Асамблея ЄАУ відбуватимуться в режимі онлайн. Ми надамо більш детальну інформацію в найближчі тижні та місяці.

Деталі