Огляд дайджесту ЄАУ за листопад 2020 року

У цьому виданні бюлетеня ЄАУ повідомляється, що після тривалого та складного переговорного процесу інституції ЄС досягли згоди щодо бюджету на наступні сім років. Підкреслюється важливість цієї події, оскільки вона має безпосередній вплив на фінансування ключових програм, а саме таких як  Horizon Europe та Erasmus +.

Цього тижня в Італії відбулася Міністерська конференція ЄПВО, в роботі якої керівництво ЄАУ брало участь у якості досвідченого представника з питань Болонського процесу. За кілька днів до заходу Асоціація запропонувала свою ініціативу «Просування Європейського простору вищої освіти вперед» та додала свої пропозиції, що увійшли в Комюніке 2020 року. ЄАУ також нагадала політикам,  що під час проектування Європейського освітнього простору вони можуть використовувати досвід Болонського процесу. Це один із пунктів у новій редакції «Відповіді ЄАУ на повідомлення Європейської Комісії щодо створення Європейського освітнього простору до 2025 року».

В цьому бюлетені ЄАУ презентує багато інших публікацій, подій та заходів з інших ключових тем, включаючи академічну свободу, відкриту науку та академічне визнання.

 

Новини

Зелене світло для бюджету ЄС на наступні сім років: за згодою європейських установ збільшено бюджети програм  Horizon Europe та Erasmus +

Європейський парламент та Рада ЄС нарешті домовились про багаторічну фінансову базу. Угода, пропонує певні покращення порівняно з липневою угодою. Підкреслюється важливість прийняти правильні рішення при розподілі коштів у рамках програми Horizon Europe, а також збільшити фінансування заходів Європейської дослідницької ради та дій Марії Склодовської-Кюрі.

Білорусь: Заява Європейської асоціації університетів та Європейської спілки студентів

ЄАУ та Європейська спілка студентів (ЄСС) оприлюднили заяву, в якій висловлюють свою стурбованість серйозними порушеннями демократичних прав та прав людини, які спостерігаються в Білорусі. Ці дві організації рішуче засуджують нещодавні погрози щодо звільнення або призову на військову службу, спрямовані проти студентів та співробітників білоруських університетів.

Академічна свобода та інституційна автономія: події в Європі та за її межами

Протягом останніх місяців відбулися важливі події щодо академічної свободи як в Європі, так і в усьому світі. ЄАУ вважає це одною з ключових сфер своєї діяльності. Цей інформаційний блок включає новини про Білорусь, Угорщину та Боннську декларацію про свободу наукових досліджень.

Проект ЄАУ з  питань академічного визнання

ЄАУ розпочала новий проект, що фінансується програмою Erasmus +, «Привернення уваги до академічного визнання». Вона спрямована на підтримку працівників вищих навчальних закладів, відповідальних за процеси визнання та прийняття рішень, шляхом посилення їхніх можливостей щодо процедур визнання відповідно до Лісабонської конвенції про визнання кваліфікацій.

ЄАУ вітає 15 нових членів

30 жовтня Рада ЄАУ схвалила заявки 15 нових повноправних членів.

 

Детальна інформація