Європейські університети залишаються відданими підтримці української вищої освіти та досліджень після двох років війни

 

Українські заклади вищої освіти та їхні спільноти продовжують зазнавати глибокого впливу бойових дій, що тривають. 24 лютого 2024 року виповнилося два роки з дня вторгнення Російської Федерації в Україну.

З цієї нагоди Європейська асоціація університетів висловлює свою незмінну солідарність з Україною та її університетським сектором. На сьогоднішній день одним з неоціненних шляхів для прямого обміну є зростаюче членство в Європейській асоціації університетів: 19 закладів вищої освіти приєдналися до Асоціації як індивідуальні члени з лютого 2022 року.

У той час як війна триває, а увага зміщується на стратегічні довгострокові підходи до підтримки вищої освіти та дослідницьких спільнот в Україні, Європейська асоціація зібрала багату інформацію про численні ініціативи, які були запроваджені в Україні. Наприклад, в опитуванні EUA survey щодо таких ініціатив, яке зараз проводиться ЄАУ, було отримано понад 300 відповідей. Хоча опитування залишається відкритим, перші результати демонструють важливість європейського виміру ініціатив підтримки, а також поширеність міжінституційних партнерств, тренінгів, стипендій та грантів. Більше того, дані майбутнього звіту ЄАУ "Тенденції 2024", на який відповіли керівники 489 закладів вищої освіти з 46 європейських країн, показують, що 80% закладів пропонують підтримку українським студентам, співробітникам чи установам.

ЄАУ також є частиною консорціуму, що реалізує фінансовану Європейською Комісією програму MSCA4Ukraine, яка пропонує цільові стипендії на підтримку українських дослідників, що дозволяє їм продовжити свою роботу в академічних та неакадемічних організаціях у країнах-членах ЄС. У першому конкурсі було виділено 25 мільйонів євро на 124 стипендії.

Раніше, у липні 2023 року, Асоціація опублікувала низку рекомендацій щодо надання українським університетам можливості продовжувати свою дослідницьку та викладацьку діяльність. Ці рекомендації для урядів, донорів, університетів та інших дослідницьких установ і організацій вищої освіти мають на меті посилити співпрацю та діалог щодо того, як можна підтримати український сектор вищої освіти та досліджень за допомогою стратегічних та довгострокових підходів, координації між різними суб'єктами, а також шляхом максимізації ресурсів, синергії та співпраці.

EUA готова надавати подальшу допомогу українському сектору вищої освіти у будь-який спосіб, на який вона здатна, і все ще сподівається на завершення цієї руйнівної війни.