Шануймо пам’ять…

Пам’ять серця…

Пам’ять сивини…

Пам’ять тих, що

Не прийшли з війни,

Пам’ять – наче квіти на броні…

 

День пам'яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Україні запроваджено порівняно недавно.

День пам'яті та примирення був встановлений Указом Президента  24 березня 2015 року з метою «…гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, посилення турботи про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань, утвердження спадкоємності традицій воїнів — переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, консолідації суспільства навколо ідеї захисту України».

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлено як державне свято відповідно до ухваленого 9 квітня 2015 року Верховною Радою України закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років».

Як зазначає Український інститут національної пам’яті, новий зміст відзначення Дня пам'яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні включає:

  • переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого;
  • рівне вшанування пам'яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства всіх Об'єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів, зокрема євреїв та українців;
  • перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь ушанування.

Ці дати дають можливість оцінити внесок українського народу в перебіг і завершення  Другої світової війни, підсумувати її масштабні руйнівні наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для сьогодення.

У Київському університеті імені Бориса Грінченка з нагоди  Дня пам'яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбувся ряд заходів, в яких взяли участь і студенти, і викладачі.

У Педагогічному інституті в Музеї українського побуту організовано тематичну виставку, де представлені документи, фотографії, статті, художня література про часи Другої світової війни. На сторінці Фейсбук Інституту розміщено фотолистівки.

                                            

Студрада  Інституту людини розмістила тематичну  інформацію на сайті навчального підрозділу, сторінці соціальних мереж, Інстаграм та Телеграм.

                                                            

На Факультеті права та міжнародних відносин було розміщено на соціальних сторінках факультету матеріали, рекомендовані Українським інститутом національної пам’яті (відеопроєкт «Українці в лавах Об’єднаних націй перемогли агресора»). Студенти факультету переглянули онлайн виставку архівних документів на веб-сайті Державного архіву м. Києва.

          

07–10 травня 2021 року викладачі та студенти Інституту філології провели низку заходів до пам’ятних днів, а саме:

  • онлайн-бесіду «Роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні» (модератор – Ананьєва Л. В., кафедра романської філології та порівняльно-типологічного мовознавства);
  • есе-презентації «Ніхто не забутий, на попіл ніхто не згорів… День пам’яті та примирення в моїй сім’ї» (модератор – Остапченко О. В., кафедра української мови);
  • онлайн-лекцію «Друга світова і література абсурду» (модератор – Козлов Р.А., кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства);
  • онлайн-дискусію «День перемоги чи День пам’яті та примирення?» (модератор – Остапченко О. В, кафедра української мови);
  • перегляд і обговорення документального фільму «Жінки третього рейху» (модератор – Городілова Т.М., кафедра германської філології);
  • онлайн кураторські години «Ця пам’ять робить нас сильнішими» (модератори – куратори студентських груп Білик К.М., Блохіна Н.О., Башкирова О.М., Горохова Т.О., Євтушенко С.О., Жигун С.В., Іваніселі О.В., Корнієнко С.П., Лахно Н.В., Левінська О.О., Лягіна І.А., Мезі І.А., Пашкевич К.В., Санжарова Г.Ф.).

            

 

Фахівці Інституту журналістики розмістили на сторінках суспільно-політичного онлайн видання «Грінченко-інформ» публікацію «Стометрова киянка», а на сайті бібліотеки Університету - віртуальну книжкову виставку «День пам’яті та примирення».

       

У Фаховому коледжі «Універсум» Дню пам’яті та примирення та Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні було присвячено флешмоб  «Прикрась одяг маком пам’яті», інформаційні хвилинки «Ніколи знову», рекомендовані Міністерством освіти і науки України та Міністерством у справах ветеранів уроки звитяги, студентську наукову конференцію «Україна в роки Другої світової війни: окупаційний режим». А ще в соцмережах youtube, facebook було розміщено відеоролики «В чистім полі...», «Eia mater», «Проліски»; музика до фільму «Список Шиндлера».  

   

     

                   

 

Студрада Інституту мистецтв реалізувала віртуальний проєкт «Пам’ятаємо…».