День пам’яті жертв Голодоморів

Страшне число у нелюдській напрузі

Пропалює світи до глибини:

У тридцять три розіп’ято Ісуса.

У тридцять третім на земному прузі

Розіп’ято мільйони без вини.

Борис Олійник

27 листопада, у четверту суботу місяця, в Україні вшановують День пам’яті жертв Голодоморів.

Згадувати жертв Голодомору на офіційному рівні вперше запропонував своїм Указом ІІ Президент України Леонід Кучма в листопаді 1998 року. Називалась жалобна дата – Днем пам’яті жертв Голодомору.

28 листопада 2006 року законом України Голодомор 1932-33 рр. був визнаний геноцидом українського народу. Указом ІІІ Президента Віктора Ющенка від 21 травня 2007 року він став називатись День пам’яті жертв Голодоморів.

Україна внаслідок геноциду 1932–1933 років, масових штучних голодів1921-1923 та 1946-1947років втратила мільйони людських життів.

1932 року очільники ВКП(б) та уряду СРСР запровадили насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних. Тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Через страшні масштаби злочину та цілеспрямовану політику режиму приховування правди про нього, вчені досі продовжують обговорювати точну кількість жертв, але на сьогодні відомо, що в Україні від голоду загинуло – більш ніж 10 мільйонів чоловік.

Цьогоріч до 88-х роковин Голодомору особливий акцент робиться на темідітей як найвразливішій категорії жертв сталінського геноциду, які становлять майже половину загиблих. Павло Тичина у вірші «Голод» писав про розпач батьків, які безсилі врятувати власних дітей від страшної смерті:

Хоч би світало … - Мамо, хліба!
Підвівся батько: замовчи!
Коло вогню в вагоні збились
і мруть голодні втікачі

В лахмітті, в скорбі, у болячках
зігнулась мати. В щось дитя
укутала, та все: ну, спати -
навік засунуло б ти... Життя!

Голова Українського Інституту національної пам'яті Антон Дробович зазначав: «… пам’ять про Голодомор для українського суспільства - це не тільки питання співчуття, жалю і смутку за жертвами комунізму, але і справа принципу, мірило справедливості та критерій людяності».

Грінченківська громадо! На знак вшанування пам’яті жертв Голодомору 27 листопада 2021 року просимо приєднатись о 16.00 до хвилини мовчання та Всеукраїнської акції «Запали на вікні свічку!».