Відкритий патріотичний фестиваль «Народ-герой героїв появляє»

Ідея Відкритого патріотичного фестивалю-конкурсу «Народ-герой героїв появляє» народжена у горнилі війни. Цивілізаційної війни народів, один з яких прагне повернутись у далеке і недалеке   минуле, а інший обрав шлях  до майбуття; економічної, духовної, демократичної еволюції.

Війна – це сплеск емоцій, життя на межі духовних, фізичних, розумових сил. У такий час мобілізуються внутрішні резерви людини. Не має значення, де вона перебуває – на передовій, у глибокому тилу, в рідній країні чи за кордоном.

Саме у такі переломні моменти історії народ стає героєм і, за словами Бориса Грінченка,  «…героїв появляє» … Появляє на полі бою,  і на полях у боротьбі за урожай, і на мистецькому фронті.

Відкритий патріотичний фестиваль-конкурсу «Народ-герой героїв появляє» яскраво продемонстрував бажання українців втілити у рядки вірша чи пісні, у живописні полотна чи візерунок вишивки героїку нашого непростого сьогодення..

Засновниками і організаторами фестивалю-конкурсу  стали: Департамент освіти і науки, Департамент молоді та спорту Київської міської державної адміністрації, Київський університет імені Бориса Грінченка, Благодійний фонд сприяння розвитку освіти імені Бориса Грінченка, Національна академія внутрішніх справ, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури, Національна всеукраїнська музична спілка, Національна спілка театральних діячів України, Національна спілка журналістів України, Національна спілка кобзарів України, Національний академічний оркестр народних інструментів України та Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

У Відкритому патріотичному фестивалі-конкурсі «Народ-герой героїв появляє»  мали можливість взяти участь і громадяни України, й іноземці. Вік учасників : від 14 до 30 років. Але серед тих, хто зареєструвався до участі, і діти молодшого віку, і значно старші за тридцять – всього 1567 заявок.

Творчим доробком поділились мешканці всіх 24 областей України; найбільше заявок на фестиваль надійшло  з міста Києва – 608, Харківської області – 266, Дніпропетровської – 151, Миколаївської – 148 заявок.  Ось така вражаюча географія учасників  нашого фестивалю .

Фестиваль-конкурс проводився у двох категоріях – «Професіонали» та «Аматори». Більше 80 відсотків учасників скромно віднесли свій мистецький доробок до аматорського.

 102 члена журі – визнані митці - оцінювало роботи (виступи). У складі тих, хто визначав переможців:   15 народних та  8 заслужених артистів України, 27 – заслужених діячів мистецтв, 10 – лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка.

Членам журі, незважаючи на досвід і професіоналізм, непросто було визначитись з переможцями. Адже у кожну роботу, у кожен виступ, учасники, вклали душу, талант, майстерність, віру у нашу перемогу.

Результати фестивалю-конкурсу:

П’ятеро фіналістів нагороджені дипломами Гран-прі;

156 осіб отримали дипломи І ступеня;

Дипломом ІІ ступеня нагороджені 163 учасники;

Диплом ІІІ ступеня отримали 120 осіб.

 

Вітаємо  учасників, фіналістів, переможців!