Всесвітній день української вишиванки в Університеті Грінченка

Її шануймо всюди й повсякчас.
У горі й радості, в блаженстві й лихолітті,
Бо вишиванка всіх єднає нас,
Вкраїнців, що розкидані по світі!
Оксана Сметанюк

Починаючи з 2006 року у третій четвер травня в Україні відзначається День вишиванки. У 2014 році свято поширилось за межі нашої держави і стало Всесвітнім. Ідеєю свята є збереження національних духовних цінностей та їх популяризація насамперед серед молоді.

18 травня 2023 року Грінченківська спільнота взяла активну участь у заходах, присвячених Всесвітньому дню української вишиванки, яка в сучасних реаліях війни, розв’язаної проти нас цинічним і підступним ворогом російською федерацією на всіх фронтах – військовому, інформаційному, культурному – стала неймовірно потужним символом нескореності, єдності, хоробрості та волі українців.

Студенти, викладачі, співробітники Університету доєдналися до загальноуніверситетських флешмобів #Вишиванка_єднає_нас, #FPO_vyshyvankaforever_23, #Vyshyvanka_FPSRSO, флешмобу від Kleynod – Ukrainian Watches та від ГО «Всесвітній день вишиванки» #вишиванкацелюбов, виклавши свої світлини у соціальних мережах.

Низка цікавих заходів була проведена в структурних освітніх підрозділах. Зокрема, на Факультеті музичного мистецтва і хореографії та Факультеті образотворчого мистецтва та дизайну відбувся патріотичний флешмоб «Жива Україна». У рамках заходу студенти та викладачі колективно виконали «Ой, у лузі червона калина», насолодилися танцювальним дійством, взяли участь у перформансі, переглянули онлайнову виставку творчих робіт «Код нації». Студентська рада Факультету музичного мистецтва і хореографії розмістила у соціальних мережах відеопривітання «Вишиванка-генетичний код нації».

На Факультеті права та міжнародних відносин провели акцію «Подаруй захиснику вишиванку». Призери конкурсу наукових проєктів, який відбувся у рамках Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції «Дослідження молодих учених: від ідеї до реалізації», спрямували свої грошові відзнаки на замовлення вишиванки для викладача, який боронить Україну в лавах ЗСУ. Студенти факультету також долучилися до культурно-патріотичного проєкту від Молодіжної Ради при МЗС України – встановлення світового рекорду «Найбільш масова одночасна підтримка до Дня Вишиванки».

Грінченківці щиро вірять у Збройні сили України та переконані – скоро одягнуть вишиванки, щоб відсвяткувати Перемогу.